"Да предизвиквам себе си". Ян Роозе, който влезе в Европа по въже

Ян Роозе

През уикенда един човек премина от Азия в Европа по въздух. Но не със самолет. Ян Роозе измина разстоянието от над 1 километър по въже на 165 метра над земята. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Той започва да ходи на въже, когато е на 18 години. Никога обаче не е предполагал, че това ще го направи известен. Сега той е автор на многобройни световни рекорди, а често се оказва и първият в много от начинанията си.

В неделя естонският спортист Ян Роозе влезе в Европа от Азия, ходейки на 165 метра над земята. По време на събитието Роозе измина 1074 метра по въже, окачено над Босфора.

Вижте също Петър Матов, който подобри рекорда за най-бързо преминаване на Ком-Емине с колело

„Босфорът има хилядолетно историческо и културно значение, както и невероятна природна красота“, каза Роозе след пристигането му от другата страна на протока, цитиран от турския вестник Хюриет.

Ян Роозе е роден в Естония. При спорта, който практикува, той всъщност не ходи точно по въже, а по лента, опъната между две опорни точки високо над земята. Осигурен е със седалка и въже към лентата. А спортът се нарича слаклайнинг (slacklining).

В началото Роозе тренира след училище, като се опитва да усвои различни трикове. Понякога заради това той дори пропуска училище. Нарича себе си "бунтар" и не му харесва, че в училище трябва да избира от няколко вида спорт.

"Пречеше ми, когато ми казваха какво да правя. Със слаклайнинга също е така, не бих искал да копирам стила или триковете на останалите, бих искал да ги правя с моя собствен [почерк]", казва той пред РедБул.

Роозе е първият и единственият спортист, който прави двойно салто на слаклайн.

Роозе прави салто, докато върви по лента.

Роозе обича да прекарва време сам.

"Това ми помогна при слаклайнинга. Трябваше да го правя сравнително сам. В началото започнахме с момчетата, но вкъщи тренирах сам и не ми беше скучно. По-скоро това ми помагаше да съм концентриран", казва той пред РедБул.

До 2018 г. той работи в цирк в Дубай. Когато договорът му приключва обаче, той избира свободата и неизвестността и решава да не го преподписва.

От тогава досега той е поставил редица рекорди. Последният от тях е през 2024 г., когато преминава през водопада Валасте, най-високата каскада в Естония.

Естонският атлет Ян Роозе е сниман зад джамията Ортакьой, докато върви по Босфорския мост.

Подходът на Роозе към слаклайнинга обаче е стъпка по стъпка. Той започва с 30 метра, след това увеличава на 50, 100, 200.

През 2021 г. той изпълнява акробатика на височина от 100 м в Босна и Херцеговина. На следващата година изминава половин километър по слаклайн между две планини в Казахстан. През 2023 г. той прави 150-метрова разходка във въздуха и в Доха, Катар.

През юли 2024 г. Ян Роозе си поставя за цел отново да счупи световен рекорд - да надмине най-дълго ходене по слаклайн до момента - 2710 м.

За целта той иска да прекоси Месинския проток в Италия, който свързва Калабрия с остров Сицилия. Разстоянието, което Роозе трябва да измине, е над 3,6 км. Той обаче не успява да запише този рекорд, тъй като само няколко метра преди финала губи равновесие и пада.

Въпреки това естонецът остава в историята като първия слаклайнър, преминал протока Месина.

Сега той мечтае да направи нещо още по-голямо. Все още обаче целта му не е твърдо определена.

„Харесва ми да предизвиквам себе си и да създавам нещо, което е визуално впечатляващо“, казва той.

Вижте също Олимпийското чудо на Украйна. Олга Харлан, която спря да си брои медалите