Екипът на "Един процент промяна", който иска да върне доверието в дарителския сектор

Екипът на "Един процент промяна" - Леонора Шокордова, Ефтим Ефтимов, Магдалена Граматикова, Веселина Владова, Светла Пармакова

Колко хора в България са нужни за промяна на неправителствения сектор? Сдружението "Един процент промяна" си поставя цел – да мотивира поне една стотна от хората в България да даряват редовно. Този процент обаче е само началото.

Те искат да променят дарителския сектор в България и да върнат доверието на хората в него. Затова преди 8 години си поставят една цел – да помогнат поне един процент от хората в страната да даряват редовно.

Те са екипът на „Един процент промяна“ – Ефтим Ефтимов, Светла Пармакова, Мария Минева, Леонора Шокордова, Магдалена Граматикова и Веселина Владова. През април организацията отпразнува първия си събран и дарен милион, както и 100 подкрепени каузи за последните 8 години.

Вижте също Ефектът "HelpKarma". Ще намалеят ли даренията след разкритията

Идеята за създаването на "Един процент промяна" идва преди повече от 8 години. Основното в нея е да се създаде прозрачен и достъпен модел, който да мотивира хората да даряват всеки месец.

"Хората в България като цяло искат да даряват, има емпатия в обществото. Но даряват рядко и гледат с недоверие към сектора", казва Ефтим Ефтимов.

Начинът на работа на организацията е следният – каузата всеки месец е различна, а целевата сума е от 14 до 17 хиляди лева. Парите се използват за извършване на дейности с дългосрочен ефект, резултатите от които са видими и бързи.

На сайта на организацията може да се проследи колко са събраните пари за всеки един месец и на какъв етап е осъществяването на каузата.

Така например през октомври 2023 г., преди празника на народните будители, "Един процент промяна" събира пари за закупуване на кино оборудване за читалище "Христо Ботев – 1958г." в село Малка Арда и за два интерактивни дисплея в СУ "Христо Ботев" в село Баните. И двете села се намират в сърцето на Родопите.

Вижте също "То просто светеше". Росица, Юри и Анна, които създават две училища в село Голяма Желязна

Събраната сума е малко под 12 хиляди лева от нужни 16 073 лева. В описанието е обяснено какво ще се случи, ако събраната сума е по-голяма или по-малка. В този случай ще се закупи само един интерактивен дисплей. След изпълняването на каузата статусът ѝ се променя на "изпълнен", както е и в случая.

Каузата за всеки месец се оповестява в първия ден от него. От 1-во до 31-во число на този месец хората даряват пари за нея, а веднага след това започва работата по реализацията ѝ.

За предстоящия месец май каузата ще бъде в подкрепа на планинското спасяване в Пазарджик. Събраните пари ще бъдат използвани за закупуване на дрон.

"Много бързо даваме обратна връзка на дарителите за това какво е станало с парите, които те са ни дали", казва Ефтимов. Това според него е ключово за спечелването на доверието на хората.

Той казва и че организацията има възможност да дарява 100% от средствата, които се събират за различните каузи. Оперативните разходи се покриват от членовете на сдружението.

Вижте също Невидимият проблем. Как хората спасиха "Розовата къща", която се грижи за наркозависими

Организацията има критерии, по които избира каузите, които да подкрепя. Освен самите каузи са важни и хората, които стоят зад организациите, както и тяхната история.

Друг метод, по който организацията защитава средствата на своите дарители, е като директно отговаря за тях. След избора на определена кауза "Един процент промяна" си партнира с най-активните организации в сектора. Ефтимов обаче казва, че събраните пари не се превеждат на тези организации.

"Ние ще наемем майстори, ще купим боя, ще купим всички материали и ще проследим изпълнението на цялата кауза", казва той. Заради това "Един процент промяна" има двама човека на пълен работен ден, които се занимават единствено с това – реализация на каузи.

В момента организацията има около 200 редовни дарители. Още в самото начало мисията ѝ е да мотивира 1% от българите да даряват редовно.

"Ние не държим този 1% да даряват само на нас. Идеята е да могат да даряват и на други организации. Затова ние работим и в посока подобряване на сектора на неправителствените организации като цяло", казва Ефтимов.

Какво обаче идва, когато организацията достигне заветния един процент?

"За нас това, което следва, е да достигнем и да мотивираме още повече хора и даренията в България да се увеличат", казва Ефтимов. Един процент е само началото.

Вижте също “Спогледахме се и знаехме какво да направим”. Деси и Димитър, които помагат не само в криза