Семена от Чернобил. Как се роди първата атомна електроцентрала

Атомната електроцентрала (АЕЦ) в Обнинск през 1957 г.

В тази невзрачна сграда, която се намира на около на 100 км от Москва, на 27 юни 1954 г. за първи път в електрическата мрежа е пуснат ток, произведен чрез ядрено делене.

Корпусът на т. нар. "Цар Бомба" - най-голямата ядрена бомба, изпробвана някога.

Съветският съюз под ръководството на диктатора Йосиф Сталин е вложил научните си ресурси, за да навакса изоставането си в разработването на оръжия за ядрено поразяване. Но след като през август 1949 г. е изпробвана първата съветска ядрена бомба, няколко от най-добрите физици на СССР се пренасочват към овладяване на чудовищната сила на ядреното делене за производство на енергия по същото време, когато Западът преследва същата цел. Изследванията са наречени от Съединените щати "атоми за мир", а от Москва - "мирен атом".

Снимка на реактора "Мирен атом" в Обнинската атомна електроцентрала.

Съветският съюз се стреми да използва ядреното делене за производство на енергия отчасти поради неудобното разпределение на изкопаемите горива, които захранват голяма част от промишлеността му. 

Натоварени с въглища вгагони в Якутск в Далечния изток на Съветска Русия.

По-голямата част от въглеводородното богатство на Съветския съюз се намира в негостоприемните райони на Сибир, докато населението му е съсредоточено предимно в западните райони на страната. В един момент около 40% от всички съветски железопътни превози са били заети с транспортирането на въглища до електроцентралите.

Контролният панел на АЕЦ "Обнинск", заснет през 1955 г.

Обеднинската централа използва топлината от ядреното делене на обогатен уран за превръщане на вода в пара, която завърта турбина за производство на електроенергия. Мощността на ядрения реактор трябваше да бъде ограничена до мощността, която можеше да се използва от съществуващата турбина.

Учени измерват нивата на радиация в АЕЦ "Обнинск" през 1957 г. 

Свидетел на задействането на експерименталния реактор през 1954 г. описва, че е наблюдавал "струя пара, която излиза от клапана със силно съскане. Белият облак от обикновена пара, която все още не беше достатъчно гореща, за да завърти турбината, ни се стори чудо. Но това беше първата пара, произведена от атомна енергия".

В АЕЦ "Обнинск", 70-те години на миналия век.

Електроцентралата работи без сериозни инциденти до извеждането ѝ от експлоатация през 2002 г. Успехът на малката инсталация е в основата на конструкцията на реакторите РБМК, които са в основата на няколко съветски АЕЦ, включително съоръжението край Киев в съветска Украйна, известно като Чернобилската АЕЦ.

Преди 70 години в електрическата мрежа на малко градче край Москва за първи път е пуснат ток, произведен от атомна енергия. АЕЦ в Обнинск прави революция в енергетиката, но поставя основите на катастрофа, която завинаги ще попречи на широкото разпространение на технологията.