Пет месеца арест. Чехия призова Русия да освободи журналистката на Радио Свобода Алсу Курмашева

Журналистката Алсу Курмашева на изслушване в съда в Казан

Външният министър на Чехия Ян Липавски призова Русия незабавно да освободи журналистката от Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева. В сряда той използва дебат в ООН, за да припомни, че Курмашева е задържана в руски затвор от близо 5 месеца.

Новината идва, след като в началото на февруари арестът на Курмашева за пореден път беше удължен поне до 5 април. Тя беше задържана на 18 октомври 2023 г. за това, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“.

Вижте също "Дворът е 4 на 6 метра". Как Алсу от Свободна Европа живее в руския затвор

Впоследствие Курмашева беше обвинена и в „разпространяване на фалшификати“ за руската армия - заради книга с разкази на руски войници, обявили се срещу войната.

Европейската комисия, Европейският парламент и Службата на ООН за правата на човека призоваха за незабавното освобождаване на журналистката. Същото направиха и редица държави, сред които Чехия, Франция, Полша, Швеция, САЩ и Канада.

По време на открит дебат в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в сряда чешкият външен министър разкритикува Русия, която е постоянна членка на Съвета за сигурност, за нахлуването ѝ в Украйна, което Москва започна преди повече от 2 години.

„Бих искал да добавя, че Чехия призовава Русия незабавно да освободи Алсу Курмашева от ареста“, каза още Липавски.

Курмашева е базирана в Прага журналистка от татарско-башкирската служба на Радио Свобода. Миналата година тя посети Русия поради спешни семейни причини и беше задържана, докато чакаше обратния си полет към Чехия.

Въпреки че тя е прекарала почти 5 месеца в ареста, Държавният департамент на САЩ все още не я е определил като „неправомерно задържана“. За такива са обявени други американски граждани, задържани в Русия - като журналистът от Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън.

Ако Курмашева бъде определена като „неправомерно задържана“, това би привлякло по-голямо внимание към нейния случай.

Повдигнатите обвинения срещу Курмашева могат да ѝ донесат до 10 години затвор.

Много критици и правозащитни организации твърдят, че руският закон за т.нар. „чуждестранните агенти“ се използва от Кремъл за разправа с независимите медии и критични граждани.

Москва също така е обвинявана, че задържа американци, за да ги използва като разменна монета в замяна на руснаци, затворени в САЩ.

Други трима журналисти на Радио Свободна Европа - Андрей Кузнечик, Ихар Лосик и Владислав Есипенко, също се намират в затвори в Русия по обвинения, свързани с работата им.

Вижте също "Работеше в Съветския съюз, работи и сега". Как Русия се справя с инакомислещите