Първа победа за ДПС-Пеевски в страната. Ниска избирателна активност на частичните избори във Варна

Варненци гласуват за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“.

ДПС-Пеевски се обяви за победител на изборите в град Омуртаг. Рано тази сутрин изборната комисия в града потвърди в официално съобщение успеха на Джунейт Йонузов, който беше издигнат от инициативен комитет, но беше подкрепен от партията. Същевременно на частичните избори в два района във Варна беше отбелязана ниска избирателна активност.

Новината идва само седмица преди предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това са седмите избори за Народно събрание, които се провеждат от началото на 2021 г. На тях се очаква, че ДПС-Доган и ДПС-Пеевски ще влязат в съревнование, след като партията се разцепи през юли.

Вижте също Арести, разпити, обиски. Опорочени ли са изборите, ако само ДПС-Доган е в такава ситуация

Още през нощта на 20 октомври партията на Делян Пеевски се обяви за победител от частичните местни избори. Срещу Джунейт Йонузов се изправи бившият кмет Ешреф Ешреф.

На изборите преди година Ешреф победи като независим кандидат, но беше обвинен в сключване на съмнителни обществени поръчки, което беше и причината за провеждане на нови избори. Преди това той беше избиран неколкократно като кандидат от ДПС.

ДПС-Доган също имаше свой кандидат в Омуртаг - Ердоан Ахмедов, но той не получи достатъчно подкрепа. Освен това три дни преди изборите партията се оплака, че кандидатът ѝ за кмет е арестуван.

При изборите в Омуртаг беше отбелязана избирателна активност от 38%.

За разлика от това на частичните местни избори във варненските райони "Одесос" и "Приморски" беше отбелязана ниска избирателна активност - 11%.

И в двата района с около 1000 гласа водят кандидатите на ПП-ДБ Янислава Шопова и Николай Желязков, пише Сега. Въпреки това следващата неделя заедно с парламентарните избори, те ще се явят на балотаж срещу Георги Недев и Людмила Колева-Маринова от ГЕРБ.

Тази неделя се проведоха частични местни избори в общо 16 селища в страната, като 13 от тях бяха села. До вота се стигна по различни причини - присъди на кметове, оспорени в съда изборни резултати, неизлизане навреме от търговски дружества.

Вижте също "Широката" коалиция на Пеевски. Как изборите събраха на едно място полиция и ъндърграунд