Три минути: Църквата застана до политиците срещу ЛГБТ хората. Спортистите в Париж донесоха медали и радост

Семен Новиков позира със златния олимпийски медал. Той спечели състезанието по класическа борба в категория до 87 кг.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Законът срещу ЛГБТ "пропагандата"
  • Олимпийските медали на България
  • Украинският пробив на руска територия

На 8 август България се събуди променена. Със забраната на т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училище, страната заприлича повече на Русия и Унгария – държави, които са пример за антидемократични режими. Дамяна Велева разказва.

Забраната на ЛГБТИ темите в училище няма за цел да се ограничи само в сферата на образованието. Следващите вероятни стъпки са забрана на всичко, свързано с ЛГБТИ, налагане на цензура, преследване на различни групи и отмяна на демокрацията, пише Светла Енчева.

„В 21 век в училище ще бъде тема табу обсъждането на нещата, които най-много вълнуват децата“. Това каза пред БНР Асен Александров, директор на 51- во ОУ "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Не пропускайте интервюто му.

Ден след като по инициатива на „Възраждане“ парламентът прие промените, насочени срещу ЛГБТ общността, депутатът от партията Коста Стоянов прояви физическа и вербална агресия срещу колегата си от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков.

Божанков беше един от депутатите, който посочи, че подобно законодателство, насочено срещу ЛГБТ общността, се използва за репресии в Русия, както и че то е плод на „предизборен популизъм“.

Българската православна църква (БПЦ) приветства промените с официално съобщение на сайта си. Изразяването на становища по законодателство, което не е свързано с вероизповеданията, е необичайна практика за Светия Синод.

Приетата от парламента забрана в училище да се споменава ЛГБТ общността провокира два протеста в София. В тях участваха предимно млади хора, които просто защитават правото си да съществуват. Какво казват някои от тях? Не пропускайте този репортаж.

Олимпиадата в Париж и българските успехи

На фона на мрака в България, българските спортисти в Париж донесоха много радост и емоции в четвъртък вечерта.

Роденият в Украйна Семен Новиков донесе първа олимпийска титла за България от игрите в Париж. Във финала в класически стил до 87 кг той разби противника си от Иран със 7:0 точки. Олимпийската титла на Новиков е първата в класическия стил за България от 24 години насам. Това е и първият златен олимпийски медал за мъже за България от 2004 г.

След края на мача той каза, че знае, че бългaрите „много обичат руснаците, но се надявам да заобичат и украинците“.

Борбата може да донесе и още една титла за България, след като Магомед Рамазанов се класира на финала по свободна борба в категория до 86 кг.

Кимия Ализаде спечели първи медал за България в таекуондото. Иранката с български паспорт взе бронза в категория до 57 кг. Тя е първата иранка, печелила олимпийски медал, и е пример за милиони момичета в родината си, но бяга от режима на аятуласите и прие да се състезава под българския флаг. Нейната история можете да си припомните тук.

Бронзови медали спечелиха още щангистът Божидар Андреев в категория до 73 кг и боксьорът Хавиер Ибаниес в категория до 57 кг.

Боряна Калейн се класира на финал на турнира по художествена гимнастика и ще се бори за медалите. Големи очаквания има и към ансамбъла, който защитава олимпийската си титла от Токио.

Тя се превръща в нелегален имигрант, когато е дете. В новата си страна живее под страха от депортация в родината ѝ, където сексуалната ѝ ориентация е престъпление. Тя обаче печели титли, а в неделя спечели първи олимпийски медал за отбора на бежанците в историята. Синди Нгамба е Човек на деня на Свободна Европа.

Русия и войната

Губернаторът на граничещата с Украйна Курска област в Русия Алексей Смирнов обяви извънредно положение в сряда. Това стана на втория ден от мащабното украинско сухопътно настъпление, което според Русия е подкрепено от танкове, бронирани машини и артилерия.

Кремъл твърди, че руските войски са спрели напредъка на противника си и „продължават да унищожават украинските сили“.

В същото време украинските власти разпоредиха евакуацията на жители от 23 населени места в украинската Сумска област. Тя се намира близо до границата с руската Курска област.

ЕС обяви нахлуването на Украйна в Русия за „легитмни военни действия за самоотбрана“, съобщи Клуб Z.

Киев поиска от Мексико да арестува Владимир Путин, ако той отиде на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на страната Клаудия Шейнбаум. Това се посочва в изявление на украинското посолство в Мексико. Бъдещият външен министър на северноамериканската държава Хуан Рамон каза, че поканата към Путин е по-скоро протоколна.

Няколко препоръки

Унгария на Виктор Орбан е най-близкият съюзник на Путин в ЕС. Този факт върви заедно с някои детайли. Последният е в това, че граждани на Русия и Беларус ще могат да получават по-лесен достъп до Шенген, ако минат през Унгария. Сега на ход е ЕС - какво да прави с Унгария? Не пропускайте този анализ на Рикард Йозвяк.

България иска от детски хирург с 40 години стаж, избягал от руската агресия в Украйна, да учи наново за специалност, за да може да практикува професията си у нас. Медиапул разказва за борбата н д-р Игор Прохоров да приравни дипломата си у нас.

Изтекло писмо показва, че турската компания „Боташ“ засега не е склонна да спре да взима по 500 хил. долара на ден от България, без да доставя газ, пише Ивайло Станчев от Капитал. Този неизгоден за България договор беше сключен от служебното правителство на Румен Радев с премиер Гълъб Донев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев