След Чехия и преди Германия. България е втора в ЕС по брой на руските компании

Проруски протест пред сградата на парламента в София, 6 април 2022 г.

България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по брой на компаниите, в които участие имат руснаци или руски фирми. Това става ясно от проучване на международната рейтингова агенция Moody's, съсредоточено върху общо 46 хиляди компании в ЕС с над 40% руско участие в собствеността им.

Изследването е публикувано на фона на последния пакет европейски санкции срещу Русия, наложени заради непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна. Той влезе в сила през юли и задължава кредитните институции в рамките на ЕС да докладват всички трансакции за над 100 хиляди евро, ако те са свързани с физически или юридически лица от Русия.

Вижте също Напредък в Курск, изоставане в Донецк. Как изглежда фронтът за Украйна след 30 месеца война

Проучването на Moody's, цитирано от "Сега", показва, че в България оперират 9581 фирми, чиято собственост е над 40% руска. Този брой е над два пъти по-висок от количеството руски фирми в Германия, която се нарежда на трето място в ЕС. Първа по този показател е Чехия. Ето и как изглежда подреждането на първите 5 страни членки с най-много руски компании на своя територия:

  1. Чехия: 12 480 руски компании;
  2. България: 9581;
  3. Германия: 4296;
  4. Латвия: 3338;
  5. Италия: 2539.

Именно в тези страни членки на ЕС са концентрирани две трети от компаниите с над 40% руска собственост, върху които се концентрират мерките от 12-ия пореден пакет с европейски санкции срещу Русия.

Европейските банки трябва да докладват на националните си контролни органи всяка трансакция на средства над 100 хиляди евро, независимо дали става въпрос за пари в брой, чекове, парични искове, платежни нареждания или други инструменти.

Изискването включва както еднократните преводи, така и прехвърлянето на активи на няколко пъти, които в рамките на 6 месеца общо надхвърлят прага от 100 хиляди евро.

Този пакет със санкции срещу Русия цели да ограничи евентуалните нарушения на вече въведени санкции. През 2022 г. беше наложена забрана за приемане на депозити от руски граждани или физически лица от Русия, които надхвърлят 100 хиляди евро.

Вижте също Къде са онези 1 млн. снаряда, които Европа обеща на Украйна