Украйна благодари на България за подкрепата. САЩ приветстваха промяната в позицията на София

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за подкрепата за Украйна. Това се случи в понеделник вечерта, няколко часа след като правителството одобри нов пакет военна помощ за Киев.

В понеделник посланикът на САЩ в България Кенет Мертен се срещна с военния министър Тодор Тагарев и приветства “положителната промяна в позицията спрямо Украйна” и готовността на правителството в София да окаже помощ на Киев.

В понеделник Министерският съвет съобщи, че е одобрил изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. Кабинетът на Николай Денков съобщи намерението си да изпрати нова пратка оръжия и боеприпаси малко след встъпването си в длъжност. Това се случва в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Във вторник министърът на отбраната Тодор Тагарев каза пред Нова телевизия, че новият пакет е съизмерим по обем с първата пратка, изпратена след решението на парламента.

“Става въпрос за стари неща, на които така или иначе след няколко години им изтича ресурсът. В момента на украинската армия те са много необходими, те са в годно състояние”, каза Тагарев, като добави, че съдържанието на пратката е поверително.

В понеделник вечерта военният министър на Украйна Олексий Резников съобщи в Туитър, че е провел разговор с Тагарев. Двамата са обсъдили перспективите за сътрудничество в областта на отбраната и “нови проекти в медицинската област”, беза да уточнява какви. По-рано Тагарев е казвал, че се обсъжда обучение на украински военни санитари в България и рехабилитация на ранени военни в страната.

“Благодарен съм на България за подкрепата за Украйна”, написа още Резников.

В понеделник българското Министерство на отбраната съобщи, че Тагарев се е срещнал с посланика на САЩ Кенет Мертен, който е приветствал промяната в позицията на България по отношение на Украйна.

“Посланик Мертен поздрави министър Тагарев за встъпването му в длъжност и изрази задоволство относно избора на редовно правителство, като постави акцент върху положителната промяна в позицията спрямо Украйна, както и за изразената готовност за оказване на помощ”, се посочва в съобщението на военното министерство.

Допреди седмици Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна. Въпреки това служебният кабинет изпрати военна помощ на Украйна в изпълнение на решението на парламента от 9 декември 2022 г.

България е една от страните в Източна Европа, която има запаси и произвежда боеприпаси, съвместими с по-старото съветско въоръжение, с което воюва украинската армия. От началото на войната проруски партии и политици като „Възраждане“, БСП и Румен Радев се противопоставят на изпращането на военна помощ за Украйна. Те правят това с лъжливия мотив, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната.

От февруари 2022 г. всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпратиха оръжия и боеприпаси за Украйна. Русия не воюва и не е обявила войната на нито една от тях. От публикации в български и европейски медии стана ясно, че България изнася към Украйна голяма по обем военна продукция през посредници. Това беше потвърдено и от настоящия министър на отбраната Тагарев.

Вижте също "С президента още не сме се виждали". България е пропуснала възможности да замени стара военна техника