"Опозицията е изтикана в периферията". БСП се оплака от управляващите на посланиците от ЕС

Председателката на БСП Корнелия Нинова

БСП изразява опасение, че в България "има наченки на авторитарно и антидемократично управление на парламентарно и правителствено ниво". Това се казва в писмо на левицата, изпратено до посланиците на страните членки на Европейския съюз (ЕС), съобщи пресцентърът на партията в събота.

Основното оплакване на социалистите е, че "опозицията е изтикана в периферията на парламентарния живот, като не ѝ е дадена възможност да оглави нито една постоянна комисия".

Управляващото мнозинство в парламента е съставено от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Те подкрепят кабинета на Николай Денков, който беше избран през юни. В опозиция са "Възраждане", БСП и ИТН.

До момента правителството оцеля при два вота на недоверие, подкрепени от опозицията. Първият беше за провал в сферата на енергетиката, а вторият - за провал в сферата на националната сигурност и отбраната.

БСП твърди в писмото си до посланиците, че управляващите са дали "заявки, че няма да се търсят най-добрите експерти", които да оглавяват независимите регулатори, "а се планират политически назначения, в противоречие с принципите на доброто управление".

"Това би създало риск не само за България, но потенциално и за целия Европейски съюз", пише левицата до дипломатите без да назовава конкретни примери в потвърждение на тезата си.

Оплакването на социалистите идва на фона на недоволството на опозицията срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия в София и подготвяните конституционни промени, които предстои да се гледат на второ четене.

Вижте също "Новината е тази откритост". Защо ГЕРБ и ДПС изглеждат все по-близки