"Русия е наш приятел". Как БСП води кампанията си в Пловдив

Предизборен билборд на БСТ с надпис "Русия е наш приятел" в Пловдив.

Русия отдавна обяви България за неприятелска държава. Но за някои български партии "е приятел". И го демонстрират в кампанията за изборите на 27 октомври.

Два билборда с надпис "Русия е наш приятел" се повиха в Пловдив. Акцията е на коалицията "БСП - Обединена левица", потвърди депутатът от БСП и кандидат за предстоящите избори на 27 октомври Иван Петков. За инициативата първо съобщи руската държавна информационна агенция Риа Новости.

"Билбордовете са част от предизборната кампания на цялата ни листа. Искаме да покажем какво ние като членове подкрепяме", каза Петков пред Свободна Европа.

"Ние сме за това да има разговори с Русия, да има партньорство с Русия и не приемаме конфронтацията, която правят българските правителства спрямо Русия."

Тази част от кампанията на БСП идва на фона на това, че дни след началото на непровокираната ѝ инвазия в Украйна още през 2022 г., Русия обяви България за "неприятелска" държава. Войната в Украйна продължава. За БСП това не е пречка да демонстрира приятелски чувства към Русия и през 2024 г. Такива отношения държи да покаже и националистическата и проруска партия "Възраждане".

От думите на Иван Петков се разбра, че кампанията с билбордите е на местната структура на обединената левица. На национално ниво подобни билбордове не е известно да има.

"Наскоро бях във Владивосток, бях канен като народен представител на форум", каза още Петков. И добави, че често ходи в Русия.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов тази година също пътува до Русия за форум.

Билбордът от предизборната кампания на БСП в Пловдив.

Петков е част и от активните защитници на паметника на Съветската армия, по известен като Альоша, който се намира на един от хълмовете в Пловдив. В началото на годината общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха монументът да бъде демонтиран по примера на съветския паметник в София.

До решение не се стигна, но имаше период на протести срещу паметника и контрапротести за запазването му.

"Това [паметникът Альоша] е истинската история. Ако не беше Червената армия, тука щяхме да вдигаме ръце за фашистко поздрави", каза Петков.

Альоша е сборен образ на съветския войник от Червената армия на СССР. По времето на комунизма такива паметници са смятани за символи на българо-съветската дружба, въпреки че Червената армия всъщност е окупирала България, а СССР е обявила война на страната през 1944 г.

Вижте също "Призракът е тук". Паметниците на Червената армия, които не си тръгват