Щатският долар остава без алтернатива. Какво се случва на срещата на БРИКС

Китайският президент Си Дзинпин се ръкува с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, 22 октомври 2024 г.

Една от основните цели на основаната от Китай, Русия, Индия и Бразилия международна организация БРИКС - да намали глобалната зависимост от щатския долар, все още остава неизпълнима. Това става ясно по време на срещата на върха на организацията в руския град Казан между 22 и 24 октомври.

Стремежът на БРИКС да създаде алтернатива на долара, движен най-вече от амбициите на Пекин и Москва, датира от повече от десетилетие. Изпълнението на този приоритет би могло да осигури на членовете на организацията начин да заобикалят част от западните санкции, наложени върху някои от тях.

Вижте също "Москва още има приятели". Защо срещата на БРИКС в Русия може да се окаже най-важната досега

По време на срещата на върха през август 2023 г. беше обсъдено създаването на валута на БРИКС, което обаче така и не се осъществи.

През последните години се увеличава използването на китайския юан. Въпреки това няма ясно споразумение за това какво би могло да замени долара. Остава и съмнението, че всяка нова валута на БРИКС би била не достатъчно стабилна, за да ѝ се гласува доверие при трансгранични трансакции.

Една от темите на срещата на върха в Казан е евентуалното създаване на платежна система, известна като BRICS Bridge, като вид алтернатива на международно наложената SWIFT.

Ако тя бъде въведена, това би могло да помогне на Русия - или на всяка друга страна, която е подложена на санкции, да преодолее проблемите с изпращането и получаването на пари в световната търговия.

Планове за разширение и вътрешно разделение

Тази година на срещата върха на БРИКС бяха поканени представители на 20 страни, които са проявили интерес към членство в групата. Това е водено от желанието на Пекин и Москва да продължат с нейното разширяване.

Сред държавите, подали заявление за присъединяване, са Азербайджан, Беларус, Турция, Монголия и Шри Ланка. Казахстан вече получи покана да се присъедини към БРИКС, но за Астана засега приоритет остава развиването на отношенията с ООН.

На този фон в БРИКС продължава да има вътрешно разделение. Някои от членовете ѝ, като Бразилия и Индия, все още работят в тясно сътрудничество със САЩ и Запада. Други, като Египет, са получатели на американска военна помощ. В Обединените арабски емирства пък се намират американски военни бази.

От друга страна, Китай, Иран и Русия се борят със санкциите на САЩ и водят различни видове прокси битки със САЩ по света.

Москва все повече разчита на Пекин за поддържане на военните си усилия в Украйна, вследствие на което двете държави задълбочиха отношенията си. Същевременно разширените търговски връзки на Русия с Китай и Индия ѝ помогнаха да се справи с последиците от западните санкции.

Вижте също "Не дава всичко на никого". Сложният баланс на Сърбия, с който Вучич пази властта си