Калин Стоянов обвини Божидар Божанов от ПП-ДБ, че се меси в МВР, защото пита за свален сатиричен сайт

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в намеса в работата на МВР. Малко по-късно Божанов нарече това "спекулация".

Новината идва, след като в сряда стана ясно, че сатиричен сайт, в който има информация и за Стоянов, е бил свален от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). За това сигнализираха депутати от ПП-ДБ, като малко по-късно това беше потвърдено и от министъра, който обяви сайта за "фалшив". Впоследствие сайтът беше възстановен.

Вижте също Грешка 403. Как МВР на Калин Стоянов свали от интернет пародиен сайт за Пеевски

В петък Стоянов не даде повече подробности за това как е взето решението за свалянето на сайта, макар да даде такава заявка ден преди това. Вместо това той съобщи за "безпрецедентна и арогантна политическа намеса на народен представител в дейността" на ГДБОП.

По негови думи на 14 август Божанов се е обадил на директора на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, за "да се интересува от материали, които се работят в службата - от кой са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях, и реално е държал сметка защо колегите са си свършили работата".

Стоянов не уточни за какво става въпрос.

Малко по-късно Божанов каза, че действително се е обадил на директора, но определи коментара на министъра като "спекулация".

"Според нас при спирането на сайта е имало незаконосъобразни действия на МВР. Обадих се, за да попитам дали ние не сме сбъркали нещо. Отговор не получих и затворих", каза Божанов.

Той добави, че води работна комуникация с директора от години.

"Компетентните органи могат да изискват от хостинг доставчици да свалят съдържание, което е незаконно спрямо законите на съответната държава-членка. Това включва: детска порнография, терористично съдържание и друго съдържание, което застрашава националната сигурност, незаконен хазар", каза Божанов и добави, че сатиричните сайтове не попадат в тази категория.

Сатиричният сайт novonachalo.com се появи на 4 август, повече от месец след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски съобщи, че "новото начало за ДПС е факт" и "който не го разбира, остава в миналото".

В сряда стана ясно, че той е бил свален по искане на ГДБОП. За това сигнализираха както Божидар Божанов, така и Ивайло Мирчев. Ден по-късно Стоянов каза, че по този начин те са се асоциирали "с този фалшив сайт".

Двамата депутати съобщиха, че той е разработен от активисти на "Да, България".

Мирчев определи случилото се като "брутална политическа цензура и злоупотреба с власт". В четвъртък страницата беше възстановена на нова хостинг платформа, но впоследствие стана обект и на масирана хакерска атака.

Вижте също "Там е зарито кучето". Ще се яви ли изобщо ДПС на изборите