Седем души са арестувани в Босна и Херцеговина за участие в геноцида в Сребреница

Босненката Рафия Хаджибулич до гробовете на синовете ѝ, които са сред убитите по време на геноцида в Сребреница, Босна и Херцеговина.

Властите в Босна и Херцеговина задържаха седем души, заподозрени във военни престъпления по време на геноцида в Сребреница. Това съобщи в петък Държавната агенция за разследване и защита (SIPA).

Геноцидът в град Сребреница е извършен от силите на босненските сърби през юли 1995 г. Те убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани, като това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Той подпомага босненските сърби с пари, оръжие и муниции, а по-късно е съден за геноцид и престъпления срещу човечеството в Хага.

Сега седемте заподозрени са задържани от служители на SIPA близо до Зворник – град, който също като Сребреница се намира в Източна Босна.

От прокуратурата на Босна и Херцеговина съобщиха за Радио Свободна Европа (RFE/RL), че заподозрените са бивши командири и членове на Зворничката бригада на Армията на Република Сръбска.

„Те имат връзка със стрелбата и убийството на около 800 босненски жертви в местността Ораховац“, казаха от местната прокуратура.

Вижте също "Някоя майка ще намери покой". Как оцелял от Сребреница търси останките на жертви на геноцида

През юли 1995 г. обсаждащите босненски сръбски войски избиват над 8300 мъже и момчета, предимно мюсюлмани, в Сребреница и околностите ѝ. Това се случва, след като нидерландските мироопазващи сили на ООН не успяват да защитят обявената от ООН "безопасна зона" в района.

Телата на жертвите са открити в повече от 80 масови гроба в Сребреница и близките места, включително Зворник и Братунац.

През 2007 г. Международният съд в Хага се произнесе, че в Сребреница е извършен геноцид. Трибуналът в Хага осъди 16 души за престъпления в защитената зона на ООН, седем от които за престъплението геноцид.

В резултат от това досега повече от 50 души бяха осъдени на общо повече от 700 години затвор за геноцид и престъпления в Сребреница.

Радован Караджич, първият президент на босненската област Република Сръбска (РС), беше осъден в Хага на доживотен затвор. Присъдата му е заради геноцида в Сребреница, както и за престъпления срещу човечеството и нарушения на законите на войната в други части на Босна и Херцеговина.

Същият съд осъди и главния командир на бившата Армия на Република Сръбска Ратко Младич на доживотен затвор за геноцид.

Вижте също Дамир Шагол и фотографията като продължение на това, което искаш да кажеш