"Не трябва да ни наричате сглобка". ГЕРБ няма да напусне правителството засега

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в събота, че партията засега остава в управлението заради евроатлантизма.

Партията се събра на националното съвещание във Велико Търново, на което беше обсъдено дали да продължи да подкрепя правителството с мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), което ГЕРБ-СДС подкрепи.

В неделя, вторият тур на местните избори, Борисов допусна, че е възможно ГЕРБ да оттегли подкрепата си към правителството и обвини ПП-ДБ в договорки с "Възраждане" и БСП.

По думите му в основата на това, че днес ГЕРБ не казва категорично, че си тръгва, стои думата евроатлантизъм. „Светът е толкова сложен в момента - война в Украйна, в Израел, напрежение по много фронтове“, каза Борисов. Според него единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната.

Борисов добави, че две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението - бюджетът и корупцията, която според него "насаждат" партньорите им. Според лидера на ГЕРБ предложеният от правителството бюджет е "абсолютно нереалистично е надут“ и е най-правилно да се преработи.

„Повече не трябва да ни наричате сглобка. Не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума сглобка нищо рационално, добро за хората“, каза още Борисов.

След няколко предсрочни парламентарни вота, които не успяха да излъчат редовно правителство, тази година ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които получиха най-много гласове, постигнаха споразумение за временно управление с няколко основни приоритета. Единият от тях е евроатлантическият път на страната. Двете коалиции са конкурентни, като ПП-ДБ отказваше да се коалира с ГЕРБ, тъй като я обвинява в корупция.

Вижте също "Вече не са доминираща сила". Колко загуби победителят в изборите ГЕРБ