"Упреците към управлението са много". Борисов заговори за разваляне на "сглобката"

Бойко Борисов на откриването на футболен турнир във врачанското село Лиляче, посветен на свързания с групировката ВИС-2 "врачански спортен деятел и бизнесмен Иван Петков - Гуньо".

"Упреците към управлението са много, поголовно сменят кадри". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в село Лиляче, Община Враца. Ще видим как ще продължим да участваме в тази „сглобка“, добави той.

Борисов нарича “сглобка” отношенията между ГЕРБ и коалицията между ПП и ДБ. Двете парламентарни групи създадоха общ кабинет и парламентарно мнозинство (условно) без да имат коалиционно споразумение.

Двете партии се договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни. То беше подкрепено и с гласове на ДПС. От тогава ПП-ДБ и ГЕРБ отричат да са в коалиция, но заедно с ДПС вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

„Ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват на 100% , изключвам външното министерство“, коментира в Лиляче Борисов.

Една от критиките на бившия премиер е несправянето с нелегалната миграция, а тя, според него, е основният проблем за влизането на България в Шенген. „Изпуснаха границата, това е сложен процес. Австрийските медии всеки ден дават информация за задържаните в България мигранти", каза Борисов.

Друг проблем в държавата според него са повишаващите се цени на горивата.

Против кадрови смени

Според Борисов вътрешният министър заслужава да бъде питан защо и кой го накара да смени ръководители на областни структури. Борисов добави, че се сменят и бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания и ръководствата на много други структури.

В същото време Борисов е за смяна на главния секретар, която е блокирана от съпротивата на президента Румен Радев да подпише указ.

Вижте също "Дълбокият проблем". Защо фигурата на главния секретар на МВР скара кабинета и президента

Борисов, който беше главен секретар на МВР при управлението на НДСВ и ДПС между 2001 и 2005 г., каза, че не би стоял на този пост, ако правителството не го иска.

Според него и президентът Радев греши с позицията си, „защото докато има главен секретар, правителството ще има оправдания за несправянето със задачите на МВР. Защото това е висшата професионална длъжност и без главния секретар нищо не може да се направи“.

Борисов критикува още строителството и ремонта на пътища: “При ротацията ние ще вкараме много – и ресурси, и техника, за да се направи това, което българите желаят. И "Хемус", и Търново – Русе, и Северозапада.”

Упреци, но с добро

Борисов добави, че хаосът в държавата през последните три години (от когато не управлява ГЕРБ бел. ред.) е пълен, упреците му към управлението са много, но са казани с добро, за да има чуваемост. Според него предстоят много разговори с ПП и ДБ.

„Ако това е „сглобката“ – тази грозна дума, не виждам как ще продължим да участваме по този начин , защото за хората не се прави нищо. Да, свършихме някаква работа, приехме бюджет, приехме закони, тръгна съдебна реформа, тръгнаха конституционните промени – това са важни неща. Но има смисъл от „сглобката“, ако за хората нещо добро се случва“, заключи лидерът на ГЕРБ.

Вижте също "Бяхме борци, вече сме бизнесмени". Как изглеждаха групировките през 90-те