"Намерете своето добро." Джон Бон Джоуви, в когото се срещат блясъкът на славата и желанието да помага

Джон Бон Джоуви

Той е един от най-известните вокалисти в света. Гласът му разтуптява милиони сърца. Никога не е заслепен от "блясъка на славата", а иска да прави добро. Храни хора в нужда. А преди дни успя да спаси жена. Той е Джон Бон Джоуви и е Човек на деня на Свободна Европа.

Джон Бон Джоуви спаси жена. Това е последната новина около вокалиста на бандата Bon Jovi, известен с хитове като "Blaze of Glory", "Keep The Faith", "These Days", "It’s My Life" и много други. Музикантът е успял да разубеди жена да се самоубие.

Действието се развива на 10 септември на мост в Нашвил, САЩ. Джон Бон Джоуви е там, за да снима видеоклип, когато вижда жената. Заедно с човек от екипа си се приближава към нея и я убеждава да не скача от моста. Помага ѝ и да премине обратно от безопасната страна на парапета.

Но това не е единствената благородна постъпка на Бон Джоуви. Още през 2006 г. той основава благотворителна фондация, чиято най-важна цел е откриването на кухни за бедни.

Под името "JBJ Soul Kitchen" ("Кухня за душата") вече повече от 10 години Джон Бон Джоуви, неговото семейство и екип се грижат за храната на хора в нужда. В менюто на JBJ Soul Kitchen няма цени.

Вместо това клиентите могат да направят дарение, за да покрият разходите на онези, които не могат да за платят храната си. Онези, които не могат да платят за храната си, могат да се включат като доброволци в ресторантите. Те са общо четири в Ню Джърси и самият Джон Бон Джоуви работи в тях.

"Очевидно това не може да се сравни с пеенето или писането на песни. Но това, което прави, е, че ви дава същото чувство на удовлетворение", казва Бон Джоуви.

Джон Бон Джоуви в един от ресторантите си в Ред Банк, Ню Джърси, САЩ

А той много добре знае какво е чувството да бъдеш на сцената през многохилядна публика, защото се занимава с музика още от 13-годишен, дори и от по-рано.

Джон Бон Джоуви на тенис турнира U.S. Open. 8 септември 2024 г.

Джон Франсис Бонджоуви младши е роден на 2 март 1962 г. в Пърт Ембой, Ню Джърси. Той е син на бивш морски пехотинец.

По-късно баща му - Джон Франсис Бонджоуви старши, става фризьор, а майка му - Карол Шарки се занимава с цветарство. Джон прекарва по-голямата част от детството си, занимавайки се с музика. Свири в няколко групи с приятели и с братовчед си Тони Бонджоуви.

На 13 години формира първата си група Raze. На 16 вече свири в различни клубове. Не след дълго се запознава с клавириста Дейвид Брайън и двамата са част от групата Atlantic City Expressway. Джон свири и в още няколко групи.

Джон Бон Джоуви

Бандата Bon Jovi се ражда на 14 март 1983 г. Преди това Джон Бон Джоуви работи в звукозаписно студио, където прави няколко демо записа и ги изпраща до различни музикални компании. А през 1983 г. печели радио конкурс с песента "Runaway", която е написал през 1980 г.

Това е и първият хит на бандата Bon Jovi, в която Джон привлича Ричи Самбора, Дейвид Брайън, Тико Торес и Алек Джон Съч. Впоследствие Съч напуска групата.

Bon Jovi са живи легенди в рока. През 2009 г. Джон Бон Джоуви става част от Залата на славата на Ню Джърси. През същата година, заедно с Ричи Самбора, е въведен в Залата на славата на авторите на песни.

Групата прави музика и до днес. През юни 2024 г. излезе 16-ия им албум Forever. Стилът на групата обаче се е променил много през годините – от хард рок през 80-те и 90-те години на миналия век – до поп рок през последните няколко години.

Самият Джон Бон Джоуви не се вписва особено в общоприетия образ на рокаджия. Макар че е обявен за един от най-красивите хора за 1996 г. от списание People , а през 2000 г. го определят за "Най-сексапилната рок звезда", Бон Джоуви посвещава живота си само на една жена – неговата съпруга Доротеа Хърли, с която се познават още от ученици.

Двамата имат четири деца. Джон признава, че не винаги е бил най-добрият съпруг, но двамата със съпругата му са успели да останат заедно вече повече от 30 години. И да намират страстта в онова, което правят.

Джон Бон Джоуви със съпругата си Доротеа и дъщеря им Стеафни Роуз

"Нищо не е толкова важно, колкото страстта. Без значение какво искате да правите с живота си, правете го със страст", казва Джон Бон Джоуви.

Това правят и Джон и семейството му в тяхната "Кухня за душата". Всъщност идеята за JBJ Soul Kitchen е на Доротеа.

Намерете своето добро и го направете

"Един ден тя се наведе през дивана и каза: "Имам идея", спомня си Джон. "И тя беше гениална. Начинът да се чувствате добре е да правите добро. Намерете своето добро и го направете",казва Джон Бон Джоуви в интервю за CBS през 2019 г.

С бандата Bon Jovi Джон Бон Джоуви има 9 номинации една награда "Грами". А преди церемонията по връчването на най-престижните музикални награди тази година 62-годишния музикант беше обявен за Личност на годината на фондацията "Мюзикеърс".

Вижте също "Когато съм щастлив, създавам най-тежкия риф". Джеймс Хетфийлд, който написа света на Metallica