Вътрешният министър Стоянов твърди, че познава обвиняеми за контрабанда от Рашков

Вътрешният министър Калин Стоянов беше поканен на изслушване във временната комисия за проучване на данните от акцията в митниците.

Вътрешният министър Калин Стоянов твърди, че неговият предшественик и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков го е запознал с с двама от обвиняемите за контрабанда, задържани при акцията на ДАНС в митниците миналата седмица. Това заяви Стоянов пред новата временна парламентарна комисия, създадена по случая преди седмица.

Вътрешният министър имаше предвид Стефан Димитров и баща му Марин Димитров, обвинени заедно с бившата директорка на митниците Петя Банкова като участници в организирана престъпна група за контрабанда.

Изказването на Стоянов става факт на фона на изтеклите през последните дни в определени медии множество снимки, на които баща и син Димитрови позират с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и с Рашков. Това доведе и до уволнението на Коцев с указ на президента Румен Радев по предложение на новоназначения служебен кабинет на Димитър Главчев. Уволнена беше и Банкова.

Вижте също "И в двата варианта е неправилно". Защо тайната среща между Коцев и Сарафов е проблем

Стоянов твърди, че докато Рашков е бил начело на МВР Стефан Димитров често се е виждал с него в министерството. Именно там сегашния министър се е запознал с Димитров-младши и баща му. Стоянов отрича да се е виждал с тях извън МВР.

"Не съм ходил на срещи, не съм правил такива срещи [с Димитрови]", отговори министърът на въпрос от ПП-ДБ.

Докато Рашков беше вътрешен министър, Стоянов оглавяваше Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Рашков не отрича това, че познава баща и син Димитрови, но твърди, че не е бил запознат, ако двамата са се занимавали с контрабанда.

Министър Стоянов каза още, че до него е стигнала информация, че Коцев е обсъждал с Димитрови варианти как настоящият министър да бъде махнат от поста, а на негово място да бъде назначен самият Коцев. Как е щяло да се случи това, не беше уточнено.

Вътрешният министър каза още, че бившият му финансов колега Асен Василев се е интересувал кой ще оглави полицията в Хасково и му е предлагал конкретен човек за поста.

Отложена мярка на Банкова

Малко по-рано в четвъртък вирусно заболяване на адвокатката на Петя Банкова отложи в четвъртък заседанието на Софийския апелативен съд (САС) по мярката ѝ за неотклонение на втора инстанция.

Това стана пет дни след като Софийският градски съд (СГС) я задържа за постоянно заедно със Стефан Димитров. Мярката на баща му Марин Димитров трябва да се гледа отделно, след като здравословното му състояние се влоши в събота и той беше приет в болница.

Банкова е защитавана от Аделина Натина и Людмил Рангелов. Предварително беше ясно, че Рангелов няма да се яви в съдебната зала в четвъртък, защото е ангажиран с друго дело по същото време. В последния момент съпругът на Банкова - Делян Тенев, предаде на съда болничен лист, от който стана ясно, че и Натина няма да участва в заседанието.

Вижте също "Политическа каса". Какво е общото между акция в митниците и снимка с куче

Тъй като всеки обвиняем има право на адвокатска защита, се наложи САС да отложи заседанието за следващата седмица. Председателката на съдебния състав Галя Георгиева обаче реши да глоби Натина с 500 лв. с мотива, че юристката "не е уведомила своевременно съда" за заболяването си, а в последния момент.

Пред заседанието да бъде отложено адвокатът на Стефан Димитров - Иво Найденов, поиска отвод на съдия Георгиева. Повод за искането му стана изказване на съдията по време на нейно изслушване в парламентарната комисия за дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса миналата седмица.

Тогава Георгиева каза, че нейното "принципно становище като съдия е, че никой не може в тази държава да стои над прокуратурата и органите на МВР", цитирана от "Дневник".

"Според мен над всичко е законът", каза адвокат Найденов и настоя Георгиева да се отведе, тъй като се притеснява, че съдията може да е предубедена в полза на прокуратурата.

След кратко съвещание председателката на съдебния състав отхвърли това искане, като заяви, че думите ѝ в парламента са били неправилно цитирани в медиите. Георгиева обаче не посочи какво точно е казала пред депутатите.

По време на заседанието стана ясно, че по делото срещу Банкова и баща и син Димитрови са постъпили нови материали. Тримата са обвинени като съучастници на Никола Николов - Паскала, сочен от разследващите за контрабандист. Той обаче не беше задържан по време на акцията в митниците преди седмица.

Междувременно стана ясно, че още в началото на акцията срещу бившата шефка на митниците и Димитрови Коцев е бил на среща с временния главен прокурор Борислав Сарафов и ръководството на Софийската градска прокуратура. След това той е станал анонимен свидетел на прокуратурата по случая.

Самият Коцев и бившият премиер Николай Денков твърдят, че на тази среща бившият главен секретар на МВР е бил подложен на натиск да подаде оставка. За същото го е притискал и вътрешният министър Калин Стоянов, твърдят двамата. Затова Денков изпрати сигнал срещу Сарафов на специалната обвинителка Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор.

Вижте също Скъп часовник и много снимки. Какви доказателства свързват Живко Коцев с обвинените в контрабанда