"Могат да бъдат определени единствено като недемократични". Блинкен осъди изборите в Русия

Антъни Блинкен

Президентските избори в Русия са недемократични, проведени са без независими наблюдатели и след прогонване на опозицията от страната. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, публикувано от Държавния департамент.

Изявлението идва на фона на резултатите на президентските избори в Русия. Без изненада настоящият президент Владимир Путин води с 87,29 на сто от гласовете при над 70% активност. С новия си шестгодишен мандат Путин е напът да задмине близо 30-годишното управление на съветския диктатор Йосиф Сталин и да се превърне в най-дълго управлявалия руски лидер през последните два века. Вотът се проведе на фона на непредизвиканата пълномащабна война, която Русия води срещу Украйна вече повече от две години.

Your browser doesn’t support HTML5

Путин в клетка, бюлетина за Навални. Как руснаци гласуваха точно по обяд

"Президентските избори в Русия бяха произведени в обстановка на усилено заглушаване на независимите гласове, на лишаване от свобода, смърт или прогонване в изгнание на практически цялата истинска политическа опозиция", се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Кремъл систематично маргинализира групи, застъпващи се за демократичните процеси и върховенството на закона, включително наблюдателите на избори, се посочва в изявлението. Руските власти също така отказаха да регистрират антивоенните кандидати за президентските избори под фалшив технически предлог и не поканиха Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа или която и да било заслужаваща доверие международна организация да наблюдава гласуването", добавя Блинкен.

Вижте също Комунист, новобранец, националист. Kого победи Путин на президентските избори


Тези стъпки илюстрират степента, до която Кремъл е лишил своите граждани от прозрачен и значим демократичен процес, пише още в изявлението.

На този фон тези избори могат да бъдат определени единствено като недемократични, посочва американският държавен секретар.

Според Блинкен от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Кремъл се опитва да създаде илюзията, че руската общественост безрезервно подкрепя неговата жестока война като елиминира пространството за граждански дискусии и задълбочава кампанията си на сплашване, насилие и цензура срещу независимите медии и гражданското общество.

Кремъл произведе фалшиви президентски избори във временно окупираните части на Украйна като откровено пропагандно упражнение с надеждата, че то ще заздрави нелегитимните претенции на Русия към частите от Украйна, в които тя незаконно нахлу и сега окупира, посочва той.

В изявлението се припомня и че седмици преди изборите руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора след години на тормоз и жестоко отношение от страна на руските власти.

Държавният секретар на САЩ заявява, че Владимир Путин лишава руските граждани от достъп до информация, включително за информиране при участие в политическия живот.

"Независимо от предопределения изход на тези избори САЩ ще продължат да застават до тези хора, които се стремят към по-светло бъдеще за Русия", казва в заключение Блинкен.

Една от първите реакции дойде от администрацията на американския президент Джо Байдън. Оттам определиха проведените между 15 и 17 март избори в Русия като "нито свободни, нито честни".

Европейският съюз не признава изборите, проведени в окупираните от Русия украински територии.

Вижте също "Слабото място". Как Кремъл праща насила избиратели до урните