Полицаите няма да получат по-високи заплати, каза Асен Василев

Министрът на финансите Асен Василев даде брифинг след заседанието на Министерския съвет на 5 юли 2023 г.

Заплатите на служителите на МВР са увеличени с 20% през миналата година, за тази година такова не се предвижда. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг след заседание на правителството, на което то одобри проекта на Закон за държавен бюджет за 2023 година. Василев добави, че бюджетната рамка остава непроменена.

Полицаите заплашиха с протести, ако заплатите им не бъдат вдигнати с 10%. Въпросът за заплатите им е поставил на правителсственото заседание от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Изключително важно е, когато се провежда политика по доходите, тя да се провежда еднакво за абсолютно всички сектори", каза Василев.

В изготвения от него бюджет е спазена политиката по доходите, заложена от служебния кабинет да се вдигнат с 10% заплатите само на тези, които не са получили увеличение през миналата година.

През 2024 г. ще бъде проведена политика по доходите във всички министерства, не само в МВР, добави министърът на финансите.

Разходите на министерствата за пенсиониране, съкращения и структурни реформи могат да се поемат от централния бюджет, припомни Василев. Ако някое министрество успее да преструктурира разходите си, може да ги озползва за увеличение на заплатите в рамките на бюджета, който има, добави той.

"Това е политика, която въведохме още миналата година, някои министерства се възползваха от нея", каза министърът.

Попитан за приходите, ако АЕЦ „Белене“ бъде продадена, Василев каза, че това няма отношение към държавния бюджет.

"Това са активи на Националната електрическа компания и средствата ще влязат там, това няма отношение към държавния бюджет, дефицита и приходите", каза Асен Василев.

Министърът на финансите каза още, че промените в Кодекса за застраховането са същите, които са внесени от служебния кабинет. След обществено обсъждане, Кодексът отново ще бъде внесен в парламента, като преди това ще бъде обсъден със застрахователния сектор.

"Имахме разговори с ГЕРБ и колегите от Комисията по бюджет и финанси вчера, където беше представен в детайли проектозаконът за бюджета. Като цяло колегите казаха, че имат забележки, но ще подкрепят законопроекта", каза още Асен Василев.

В понеделник проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. беше подкрепен, макар и не единодушно, от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в който влизат представители на държавата, работодателите и синдикатите.

Единствено против него беше Конфидерацията на труда"Подкрепа" заради замразяването на минималната работна заплата на 780 лв. Синдикалистите не са съгласни и с изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия, защото според тях по този начин тези предприятия се декапитализират.

Вижте също Държавата, бизнесът и синдикатите подкрепиха неединодушно бюджета на Асен Василев за 2023 г.