Байдън използва специални правомощия, за да даде снаряди на Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън

Белият дом използва свои извънредни правомощия, за да продаде боеприпаси на Израел, съобщи Ройтерс. Упражняването на това право не изисква разрешение от Конгреса на САЩ.

С това решение Израел ще купи близо 14 хил. танкови снаряди за над 106 млн. долара, съобщи Пентагонът в събота.

Новината идва дни след като Сенатът на САЩ блокира искане на Белия дом за по-голямо финансиране на Израел на стойност около 14 млрд. долара. То трябваше да бъде част от общ пакет военна помощ, предназначена както за Израел, така и за Украйна и Тайван. Предложението беше отхвърлено.

Извънредното разрешение за близо 14 хил. танкови снаряда, издадено в петък, е основано на закон за контрола върху износа на оръжия.

Тази доставка ще покрие само около една четвърт от това, което Белият дом беше поискал в перото "снаряди" за Израел.

Решението идва на фона на усилваща се критика към правителството на САЩ, според която Израел убива палестински цивилни с американско оръжие.

Войната в Ивицата Газа започна на 7 октомври, когато Хамас навлезе в Израел, уби над 1200 цивилни и взе за заложници над 240 души.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В отговор на нападението Израел започна война в Ивицата Газа, чиято цел е унищожението на Хамас. За два месеца в тази война са загинали над 17 хил. палестинци, съобщава Хамас.

Вижте също "Най-напред се чупи прозорецът". Как Самар от Газа събра цял живот в една чанта и избяга от войната в България