"Човек с невероятен кураж". Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Навални

Американският президент Джо Байдън (в средата) на среща с дъщерята и вдовицата на Алексей Навални Даша и Юлия, 22 февруари 2024 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна в Калифорния със съпругата и дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Новината идва дни след като екипът на Навални потвърди, че той е мъртъв. Опозиционерът излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм" в наказателната колония "Полярен вълк", която се намира отвъд Полярния кръг.

"Той беше човек с невероятен кураж и е удивително как съпругата и дъщеря му препредават това", каза Байдън, след като се срещна със съпругата на Навални Юлия и дъщеря му Даша.

Според съобщение на Белия дом по време на срещата президентът е подчертал, че "наследството на Алексей ще продължи чрез хората в Русия и по света, които скърбят за загубата му и се борят за свобода, демокрация и човешки права".

Байдън също така потвърди съобщенията от последните дни, че в петък САЩ ще обявят нови големи санкции срещу Русия във връзка със смъртта на Навални, репресиите в страната и войната срещу Украйна.

Санкциите идват ден преди навършването на двората годишнина от началото на войната на 24 февруари 2022 г. По-рано Великобритания също обяви нови санкции срещу Русия по този повод.

По-рано Юлия Навалная каза, че ще продължи делото на съпруга си и неколкократно обвини за смъртта му руския президент Владимир Путин. През последните години Навалная също стана изявен критик на Кремъл.

По нейни думи през трите години в наказателни колонии, където Навални излежаваше присъдата си, е бил измъчван и държан в изолатор в ужасяващи условия. Тя се закани, че разследващият екип на Навални ще разкрие всичко за смъртта му.

Вижте също Силни думи, никакви действия, лоши новини. Как светът смята да се пребори със заплахата от Русия