"Институционално насилие". Българският фонд за жените иска оставката на Рашидов като депутат

Вежди Рашидов

Българският фонд за жените (БФЖ) поиска във вторник оставката на Вежди Рашидов от ГЕРБ като депутат.

Новината идва, след като в понеделник партията поиска и получи оставките на Рашидов като председател на културната комисия и като член на ръководния орган на ГЕРБ. Поводът е негово изказване относно жените, преживели насилие, изразено по време на една от почивките на парламентарното заседание същия ден.

"Има и сега закони. К‘во чешем езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани. Като оня американския режисьор, 'дето го направиха на маймуна", каза Рашидов.

"Тези реплики са символ на отношението на повечето политически партии, институции и народни представители към жените в България, към домашното насилие, към неразбирането на този проблем. Тези реплики са символ на институционално насилие по време на дебат за борба с насилието", пише БФЖ в позицията си.

В понеделник Рашидов се извини писмено, като не подаде оставка в позицията си на депутат. "Извинението Ви няма никаква стойност, особено когато е последвано от Вашето твърдение, че думите Ви са извадени от контекста. Обяснете ни, г-н Рашидов, какъв контекст превръща една изнасилена жена в ку*ва?", пишат още от БФЖ.

В позицията са дадени и редица причини, поради които жените често не проговарят за насилието веднага, след като се е случило. Сред тях са срам, страх, стигма, недоверие в институциите и съмнения, че насилникът може да остане безнаказан.

"И повярвайте, те не само не забравят за престъплението/ята, извършено/и срещу тях преди 15 години, а едва ли минава дори ден без да се върнат към ужасяващите спомени от посегателството", добавя БФЖ.

След изказването си в парламента и преди да подаде оставки Рашидов изрази пред Свободна Европа тезата на противниците на новия закон срещу домашното насилие, че той може да се използва за съсипване на "живота на една камара хора" със сигнали и че "не бива да се правят общи закони, колкото да омърсим някой".

На парламентарното заседание в понеделник депутатите приеха нови мерки за ограничаване на домашното насилие. Те идват след широкото обществено недоволство, породено преди близо 10 дни от случая на 18-годишната Дебора от Стара Загора, нападната и обезобразена в дома си.

Случаят доведе до масови протести в цялата страна, а след него зачестиха съобщенията и за други случаи на насилие над жени. По-рано във вторник властите съобщиха за три нови такива.

Вижте също "Жени, мъже, деца, кучета, животни". Какво всъщност мисли Вежди Рашидов за домашното насилие