Израел обстрелва централата на Хизбула в Бейрут. Има жертви и ранени

Контролирана от Хизбула телевизия каза, че четири сгради са разрушени при нападението в петък вечерта.

Израел извърши масирано нападение срещу ливанската столица Бейрут. Тел Авив каза, че целта на атаката е била централата на Хизбула. Според израелската телевизия мишена на акцията е бил лидерът на групировката Хасан Насрала.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ, а Европейският съюз смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

Нападението в петък вечер идва само часове след изказването на премиера на Израел Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, в което той предупреди, че акциите срещу Хизбула няма да спрат.

Говорител на израелската армия каза, че въоръжените сили са обстрелвали главната щабквартира на Хизбула, която се намира в жилищен район. В петък вечерта дойдоха съобщения за множество експлозии и пожари от Бейрут.

"Преди малко въоръжените сили на Израел извършиха прецизна атака срещу главната щабквартира на терористичната организация Хизбула", се казва в съобщението на израелската армия.

Засега не е известна съдбата на Хасан Насрала, нито неговото местонахождение.

Контролирана от Хизбула телевизия съобщи за поне четири разрушени сгради, за сериозно пострадали и за пристигнали линейки.

Здравното министерство на Ливан съобщи, че са загинали двама души, а над 70 са ранени.

Вижте също Какво е пейджър и уоки-токи и защо Хизбула ги използва

Говорител на Пентагона каза, че Съединените щати не са били предупредени за атаката на Израел.

Няколко часа по-рано Бенямин Нетаняху каза пред ООН, че Тел Авив изключва всякаква възможност за спиране на огъня в Ливан сега. Той каза, че политиката на Израел „е ясна – продължаваме да удряме Хизбула с пълна сила и няма да спрем до постигането на целите си, основната от които е завръщането на жителите на севера в безопасността на домовете им“.

Всичко това става на фона на дипломатически усилия от САЩ, Франция и други западни държави за 21-дневно прекратяване на огъня. Сблъсъците по границата между Ливан и Израел се засилиха в последната седмица. Тел Авив казва, че бомбардира цели на подкрепяната от Иран Хизбула, която контролира северната част на Ливан.

Израел казва също, че през последната година Хизбула е изстреляла хиляди ракети към нейната територия. Жертвите са стотици.

Израел и Хизбула си разменят въздушни удари от началото на войната в Ивицата Газа. На 7 октомври миналата година Хамас, обявенa за терористична организация от ЕС и САЩ, нападна Израел. В отговор Израел обяви пълномащабна война.

Вижте също Какво е Хизбула в Ливан и ще влезе ли във война с Израел