"Не смърт, а убийство". Как стотици по света почетоха Навални

Жена държи портрет на руския опозиционен лидер Алексей Навални в Париж, Франция, на 16 февруари 2024 г. След съобщенията за смъртта му хора се събраха близо до руското посолство в града.

"Путин - убиец", "Свобода за политическите затворници", "Не смърт, а убийство". Плакати с такива надписи бяха издигнати в десетки градове по света в петък, след като Федералната служба за изпълняване на наказанията на Русия съобщи, че критикът на Кремъл Алексей Навални е починал в затвора.

Малко след разпространяването на информацията стотици хора по света, много от които руски емигранти, се събраха на спонтанни бдения в памет на опозиционера. Той беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция.

Голяма част от митингите се проведоха пред руските посолства, като протестиращите скандираха лозунги, в които обвиниха руския президент за смъртта на Навални.

Бдение пред руското посолство в Берлин, Германия на 16 февруари 2024 г.

Между 500 до 600 души по оценки на местната полицията се събраха в центъра на германската столица Берлин. Те скандираха на смесица от руски, немски и английски пред вратите на руското посолство. Полицията използва бариери, за да затвори пътя между посолството и тълпата.

Мъж държи плакат с надпис "Не смърт, а убийство" пред посолството на Русия в Берлин, Германия.

„Алексей Навални е лидер на руската опозиция и ние винаги сме хранели надежда в неговото име“, каза Иля - руснак, увит в синьо-бял антивоенен флаг.

Жена с изрисувани кървави сълзи пред посолството на Русия в Берлин, 16 февруари 2024 г.

Протестиращи поставиха цветя и свещи до портрета на Навални и в Литва, където живее значителна общност от руски емигранти.

"Той винаги беше с нас, така че всичко това е сюрреалистично", каза пред Ройтерс Люся Щейн, активистка на опозиционната група Pussy Riot, която живее във Вилнюс, след като напуска Русия през 2022 г.

"Все още никой от нас не разбира какво се случи", добави тя.

Хора в Лондон с плакати, на които пише "Убийци", "Путин - убиец", "Няма да се предадем", "Путин е военнопрестъпник".

Групи от протестиращи се събраха и в Лондон и Париж, както и в столиците на Латвия, Армени, Грузия, Естония. Десетки хора се събраха и в Рим, Амстердам, Барселона, Лисабон, Женева, Хага, Тел Авив, Ню Йорк и други, предаде Ройтерс.

Жена реагира по време на митинга в памет на Навални в столицата на Грузия Тбилиси.

Близо до руското посолство в Париж, където се събраха около 100 души, протестиращата Наталия Морозов каза, че Навални е бил символ на надеждата.

„Трудно ми е да изразя емоциите си, защото съм наистина потресена“, каза Морозов пред Ройтерс. „Сега вече нямаме надежда за красивата Русия на бъдещето“, добави тя.

Жена държи плакат с портрет на руския опозиционен лидер Алексей Навални близо до руското посолство в Париж, Франция, 16 февруари 2024 г.

В петък вечерта бдение в памет на критика на Путин имаше и пред руското посолство в София.

Информацията за смъртта на Навални все още не е потвърдена от близките и екипа му. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела.

Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

Вижте също "Това е чудовищно". Как Навални прекара над 300 дни в карцер с най-тежките условия