"Солидни като скала". Великобритания е против касетъчните бомби, но Сунак и Байдън потвърдиха съюза със САЩ

Риши Сунак (вдясно) посрещна Джо Байдън в градината на "Даунинг стрийт" 10 на чаша чай

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с британския премиер Риши Сунак в Лондон, където пристигна преди срещата на върха на НАТО, която започва на 11 юли в столицата на Литва - Вилнюс.

Разговорите се проведоха на фона на решението на Вашингтон да изпрати на Украйна спорните касетъчни бомби - оръжия, забранени от повече от 100 държави, включително Обединеното кралство, поради опасността, която представляват за цивилното население.

Русия обаче използва такива от началото на войната, която започна в Укрйна през февруари 2022 г., освен това САЩ се мотивираха, че Киев има нужда от повече въоръжение, за да се защити.

Вижте също "Неописуема вреда". Защo касетъчните бомби от САЩ за Украйна предизвикаха спорове

Говорител на министър-председателя на Великобритания съобщи, че двамата с Байдън са обсъдили това решение, като каза, че "за САЩ е било труден избор" да предоставят касетъчните бомби и че това е било "наложено от агресивната война на Русия", съобщи Би Би Си.

Говорителят каза още, че Сунак поддържа изискванията на Обединеното кралство съгласно международната конвенция, забраняваща тези оръжия. Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, съхраняването, използването и предоставянето им.

Ден по-рано Сунак каза, че макар Великобритания да е подписала конвенцията, ще продължи да играе своята роля в подкрепата за Украйна.

Джо Байдън гледа полицай, докато пристига да се срещне с Риши Сунак "Даунинг стрийт" 10 в Лондон

По време на срещата в Лондон Байдън е казал, че "не би могъл да се срещне с по-близък приятел и по-голям съюзник" и е определил отношенията между САЩ и Обединеното кралство с думите "солидни като скала". Сунак е добавил, че двете страни са "най-твърдите съюзници".

"Знам, че желанието ни е да направим всичко възможно, за да укрепим евроатлантическата сигурност", е добавил той.

Двамата ще се срещнат отново във вторник на срещата на НАТО в Литва.

Вижте също Войната трябва да приключи, преди Украйна да може да се присъедини към НАТО, каза Байдън

Байдън пристигна късно в неделя в Лондон - първата спирка от обиколката му в Европа, която включва участие в срещата на върха на НАТО с акцент исканото от Украйна членство, както и визита в най-новата страна членка на алианса - Финландия.

Преди да пристигне в Европа Байдън призова за предпазливост към искането на Киев за присъединяване към НАТО, като посочи, че блокът може да бъде въвлечен във война с Русия.

"Не мисля, че в алианса има единство по въпроса дали Украйна трябва да стане част от семейството на НАТО в този момент", каза той в интервю за Си Ен Ен.

При краля

По-късно американският държавен глава се срещна с крал Чарлз Трети. Байдън пропусна церемонията по коронацията на британския монарх през май в съответствие с дългогодишната практика на американските президенти.

Сега той посети замъка Уиндзор - където беше посрещнат от Чарлз с изпълнението на националния химн на САЩ от уелските гвардейци.

Според говорителя на краля в изявление пред медиите: „Сигурно сте се убедили сами в личната топлина.“ Той описа 20-минутната среща като "изключително сърдечна и успешна среща". Няма подробности за това, за което са говорили, освен „широко разнообразие от въпроси от взаимен интерес и загриженост“.

След това двамата присъстваха на форум за финансирането на борбата с климатичните промени климата в зелената гостна на замъка. Опазването на природата е кауза, на която британският крал отдавна се е посветил.

След срещата с краля, президентът на САЩ отлетя със своя хеликоптер Marine One за летище Станстед, откъдето ще отлети с Air Force One за литовската столица Вилнюс за двудневната среща на върха на НАТО.

Вижте също Членство на Украйна, възпиране на Русия, допълнителни войски в България? Какви решения ще вземе НАТО