САЩ и Великобритания оставиха в сила ограниченията за употреба на западни оръжия в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) по време на среща в Белия дом, 13 септември 2024 г.

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър не дадоха разрешение на Украйна да използва западни оръжия с голям обсег, за да нанася удари по-дълбоко в територията на Русия.

Това стана ясно от прессъобщение на Белия дом след среща между двамата в петък. На нея се очакваше Стармър да окаже натиск върху Байдън по въпроса за разхлабване на ограниченията как Киев да използва получените от Запада оръжия. Украинският президент Володимир Зеленски настоява за такова решение от месеци.

Срещата дойде на фона на признаци, че съюзниците на Украйна стават все по-благосклонни по този въпрос. В четвъртък в публикация на Гардиън се появи твърдение, че Великобритания вече позволява на Киев да използва нейни далекобойни ракети срещу Русия.

Вижте също Напредък в Курск, изоставане в Донецк. Как изглежда фронтът за Украйна след 30 месеца война

Това предизвика реакция от руския президент Владимир Путин, който каза, че Западът ще влезе в директна война с Русия, ако го допусне. Стармър отговори, че Русия е започнала военния конфликт и може да го прекрати „незабавно“.

Междувременно в петък Москва изгони шестима британски дипломати по обвинения в шпионаж и саботаж.

В прессъобщението след срещата на Байдън и Стармър двамата потвърдиха подкрепата си за Украйна, но така и не споменаха темата за употребата на западни оръжия.

„Лидерите проведоха задълбочена дискусия по редица външнополитически въпроси от взаимен интерес. Те потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна, която продължава да се защитава от руската агресия“, се казва в изявлението.

Единственото друго споменаване на войната в Украйна беше изразяването на „дълбока загриженост относно предоставянето на смъртоносни оръжия на Русия от страна на Иран и Северна Корея и подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база“.

САЩ ограничиха употребата на оръжия от Киев заради опасения, че позволението Украйна да нанася удари дълбоко в Русия може да доведе до ескалация на войната и да подтикне Москва да използва ядрено оръжие.

В часовете преди срещата говорителят на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джон Кърби се опита да потуши спекулациите за отмяна на ограниченията, като каза, че Вашингтон не планира промяна в политиката си по този въпрос.

През май Байдън позволи на Украйна да изстрелва дарени от САЩ ракети по територията на Русия, за да се защити от голяма руска офанзива, която включваше ракетни и безпилотни удари.

САЩ обаче запазиха ограничението за разстоянието, на което могат да се изстрелват американските ракети. С тях Украйна може да поразява само цели в региони, разположени близо до границата.

В четвъртък Гардиън съобщи, че Великобритания вече е дала разрешение на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари дълбоко в Русия. Други британски медии обаче писаха, че Лондон може първо да поиска разрешение от Вашингтон, тъй като оръжията съдържат компоненти, произведени в САЩ.

В петък руският президент Путин каза, че подобна промяна в западната политика би променила характера на конфликта и би означавала НАТО да влезе „във война“ с Москва.

На въпрос каква е реакцията му на това предупреждение, Байдън отговори, че не мисли „много за Владимир Путин“.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията на Берлин против изпращането на ракети с далечен обсег на действие в Украйна.

Украинският президент Зеленски напоследък засили призивите си към западните партньори на Киев да разхлабят ограниченията за дарените оръжия. Той твърди, че Украйна има нужда от потенциал с по-дълъг обсег на действие, за да може да се защитава по-добре от руските нападения, тъй като Москва е преместила своите далекобойни оръжия извън обсега на Киев.

Русия постигна значителни териториални придобивки на терен в източната част на Украйна на фона на продължаващата от две години и половина война. Освен това Москва започна контраатака, за да си върне територията, завладяна от Украйна след изненадващото ѝ нахлуване в руската Курска област миналия месец.

Your browser doesn’t support HTML5

Какво видя репортер на Свободна Европа в превзет от Украйна руски град