"Няма да се оттеглим". Байдън поиска подкрепата за Украйна да продължи на годишнината от десанта в Нормандия

Американският президент Джо Байдън по време на церемонията по отбелязване на годишнината от десанта в Нормандия.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова западните сили да продължат с подкрепата си към Украйна и да не се предават пред Русия. Tой направи това в своята реч по време на честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия в четвъртък.

"Няма да се оттеглим", каза Байдън във Франция. "Ако го направим, Украйна ще бъде подчинена и това няма да е краят. Съседите на Украйна ще бъдат застрашени, цяла Европа ще бъде застрашена".

80 години от десанта в Нормандия. Честванията, които диктуват геополитиката

Речта на Байдън идва на фона на честванията по случай годишнината от десанта в Нормандия. На 6 юни 1944 г. повече от 150 хиляди съюзнически войници нахлуват във Франция по море и въздух, за да прогонят войниците на нацистка Германия, слизайки на брега на пет плажа с кодови имена Омаха, Джуно, Суорд (Меч), Юта и Голд (Злато).

В речта си американският президент направи няколко паралела между нахлуването на Русия в Украйна и Втората световна война и борбата срещу фашизма. Русия започна война срещу Украйна през февруари 2022 г., като така предизвика най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война.

"Изолационизмът не беше отговорът преди 80 години и не е отговорът сега", каза Байдън в речта си - препратка към някои републиканци, които са скептични към подкрепата на САЩ за Украйна.

На годишнината присъстваха ветерани, които са участвали в десанта на Нормандия. Много от мъжете са на повече от 100 години.

По-рано в четвъртък, британският крал Чарлз също призова за по-голямо международно сътрудничество в борбата за мир.

"Припомняме си урока, който идва при нас отново и отново през десетилетията: свободните нации трябва да се обединят, за да се противопоставят на тиранията", каза Чарлз.

Украинският президент Володимир Зеленски, германският канцлер Олаф Шолц и много други също ще вземат участие в празненствата. Русия обаче не е поканена.

Денят "Д" - началото на десанта в Нормандия с кодово име операция "Овърлорд" - е най-голямата десантна атака в историята, в която участват 156 115 войници от 12 държави. На плажа Омаха през 1944 г. около 2400 американски военнослужещи губят живота си.

Вижте също Ефектът на разваления грамофон. Как Путин обезцени понятието "нацизъм"