Българският език да се изучава като чужд? Как една фалшива новина влезе в политическа употреба

Янка Такева по време на протест на КНСБ пред парламента, 14 юли 2023 г.

Синдикалистка, известна с близостта си до Русия, казва, че българският език може да се изучава като чужд. Твърдението ѝ веднага е подето от проруски и националистически партии. Накрая се оказва, че това не е вярно, но общественото възмущение е налице. Как се развива фалшива новина само за 24 часа?

Работна група към Министерството на образованието и науката (МОН) обсъжда вариант българският език да се изучава като чужд в училищата. Това ще засяга само ученици, за които българският не е майчин език.

Такова твърдение направи във вторник пред БНР председателката на най-големия учителски синдикат и член на санкционираното от САЩ движение "Русофили" Янка Такева.

Въпреки че думите ѝ не са официално потвърдени, те веднага са използвани от лидерката на проруската партия БСП Корнелия Нинова, за да нарече управляващите "безродници". Определение, използвано неотдавна и от президента Румен Радев.

Възмущението се разпространява лавинообразно в социалните мрежи, подклаждано и от националистическата извънпарламентарна формация ВМРО, която вече чертае цяла конспирация.

Подобно на други такива случаи, свързани обикновено с учебната програма по литература, 24 часа по-късно се оказва, че истината е по-различна.

Не само че МОН отрича да се обсъжда подобен вариант, а дори се оказва, че българският език се изучава по този начин от ученици, за които не е майчин, от близо десетилетие насам. Но единствено като допълнителна, подкрепяща форма на обучение.

Независимо от това, възмущението в социалните мрежи вече е разпалено.

Как започна всичко

Първият тон е даден от Янка Такева, която казва във вторник пред БНР, че образователното министерство обмисля българският език да се изучава като чужд в училище от деца, за които не е майчин.

"В никакъв случай официалният ни език не може да се изучава като чужд в страната ни", възмущава се тя и описва идеята като "изключително опасна".

Твърдението ѝ бързо е разпространено в проруски и националистически групи в социалните мрежи.

Следва Фейсбук постинг и от Корнелия Нинова, която призовава управляващите: "Безродници, спрете се! Българи, събудете се!"

Позиция по темата изразява и партия ВМРО, която пише на сайта си, че предложението е "обществено предателско".

Според националистите се цели "формирането на затворени общности в снагата на българското общество, които да разпознават българския език, култура, история като чужди".

"Създават страх и омраза"

Официалната реакция на МОН дойде чак в сряда, след като му бяха изпратени запитвания по темата, включително и от Свободна Европа.

Оттам заявиха в позиция до медиите, че в никакъв момент и под никаква форма МОН не е обсъждало преподаването на български език като чужд в училище.

"Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни", посочиха от министерството с ироничната добавка, че се отнасят "с разбиране към наближаващата предизборна кампания", но призовават политиците "да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза".

Вижте също "От глупост". Училища заведоха деца на викторина с елементи на пропаганда и с Митрофанова

От официалната информация става известно, че една от общо пет действащи в момента работни групи обсъжда мерки за по-добра езикова интеграция и подготовка на учениците по български език. Явно Такева участва в нея в качеството си на синдикалист.

Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и други", уточни още МОН.

От министерството декларираха, че "под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план".

Още едно опровержение

Думите на Такева бяха опровергани и от още едно място в сряда. Председателят на ромската фондация "Амалипе" Деян Колев каза в позиция до медиите, че "реално такава идея не е била предлагана от МОН и не е била сериозно обсъждана".

Името му беше замесено ден по-рано от Такева, която каза пред БНР, че Колев е бил против предложението българският да се изучава като чужд език.

"За съжаление, някои политици видяха удобен повод да спекулират за пореден път", каза в отговор той.

Неправителствената организация добави, че е против българският език да се изучава като чужд от традиционните малцинства в България, защото това би задълбочило сегрегацията.

Какъв е стандартът

Всъщност в България съществува действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно, стана известно още от реакцията на образователното министерство.

Оттам напомниха, че в този стандарт от близо 10 години е дефиниран редът за обучение на български език като чужд за децата мигранти, както и за търсещите и получили международна закрила деца.

Това обаче се случва в рамките на допълнително обучение специално за учениците, за които българския език е чужд.

"Специфичното за това обучение е, че то протича едновременно с учебния процес за даден клас според учебния план на паралелката, в която е записан ученикът чужденец", се казва в документа на МОН.

Това съвсем не е първа подобна публична проява на дългогодишната председателка на Съюза на българските учители. Неотдавна Такева се озова в центъра на провокирало обществено недоволство събитие, на което пред деца бяха държани политически речи с пропагандни проруски внушения.

Тя е член на санкционираното по глобалния американски закон "Магнитски" национално движение "Русофили". Неговият лидер и бивш депутат от БСП Николай Малинов също е санкциониран от САЩ и е обвиняем по дело за шпионаж в полза на Русия.

Вижте също "Една партия вее знамето на собствената си глупост". Как джендърът "посяга на децата"