Защо САЩ поискаха екстрадиция на българин от затвор в Гърция

Милан Димитров

Петдесетгодишен българин е екстрадиран от гръцки затвор в САЩ. Сега политици от „Възраждане“ искат той да бъде освободен и казват, че животът му е застрашен. За какво става въпрос и кой е Милан Димитров?

От съобщение на сайта на Министерството на външните работи на САЩ става ясно, че във вторник българският гражданин Милан Димитров се е явил за първи път пред федералния съд в Сан Антонио, след като е бил екстрадиран от Гърция.

Вижте също Как руски завод за изтребители внася западни части въпреки санкциите

Той е разследван по подозрение за износ на стоки с двойна употреба от САЩ към Русия през България без наличието на необходимите лицензи от американското правителство и в нарушение на санкциите срещу Москва.

В края на 2022 г. Димитров е арестуван от полицията в Северна Гърция след заповед на САЩ за задържането му. Това се случва на връщане в България след пътуване до северния гръцки град Солун.

Впоследствие Димитров е освободен под гаранция в очакване на решението на съда за екстрадицията му, с условие да не напуска страната. През август 2024 г. той е екстрадиран в САЩ.

За какво е разследването

Според съдебните документи Милан Димитров е действал заедно с баща си - 74-годишния Димитър Димитров, и 52-годишния Илиас Сабиров от Русия.

Те са участвали в схема за закупуване на чувствителни радиационно защитени микрочипове от САЩ и за незаконен износ на тези компоненти за Русия през България.

В обвинителния акт се казва, че между май 2014 г. и май 2018 г. обвиняемите са използвали българското дружество „Мулти технолоджи груп интерейшън“ ЕООД (МТИГ), за да закупуват чиповете и да ги препращат към Русия.

Сабиров контролира българското дружество, като същевременно е ръководител и на две руски дружества - Cosmos Complect и OOO Sovtest Comp, пише на сайта на външното министерство на САЩ. Двамата българи са работили за Сабиров.

Как се е случвал износът

Според обвинителния акт Милан и Димитър Димитрови са се срещнали със Сабиров през 2014 г. в Остин, Тексас. Тогава става ясно, че микрочиповете не могат да бъдат изпратени в Русия заради законови ограничения. Такива обаче не съществуват за изпращането им в България.

Стоката е ценна с това, че радиационно закалените чипове издържат на екстремни температури и са критично важни компоненти за ракети и военни спътници.

Вижте също Как Украйна навлезе в Русия

След създаването на българската компания МТИГ частите са изпратени в България през 2015 г. Малко след това те са пренасочени към дружествата на Сабиров в Русия. OOO Sovtest Comp. превежда над 1 млн. долара на МТИГ за частите.

Малко след това са поръчани нови електронни компоненти на стойност 1,7 млн. долара, произведени от друга американска компания. Схемата се повтаря. Частите са закупени от българската фирма, след което са препакетирани и са изпратени в Русия.

В края на 2018 г. служител по експортен контрол на Министерството на търговията на САЩ посещава МТИГ в България, за да установи дали радиационно закалените микрочипове все още се намират там. Тогава Милан Димитров отрича те да са били изпратени към Русия.

Милан Димитров е обвинен в две нарушения на експортния закон на САЩ, за пране на пари и за предоставяне на неверни данни пред американското Министерство на търговията. За всяко от тези престъпления в обвинителния акт, ако бъдат доказани, се предвижда максимално наказание до 20 г. затвор.

Сабиров и Димитър Димитров остават на свобода, пише на сайта на американското външно министерство, като и двамата са обвинени за нарушаване на експортния закон, както и за пране на пари.

МТИГ в черния списък

През 2020 г. МТИГ беше вписана в черния списък на Държавния департамент на САЩ именно заради износ на забранени материали към Русия. Тогава тя е изписана като „Мулти технолоджи груп интерейшън“ ЕООД - МТИГ.

Вижте също Убиец, измамник, шпиони. Кого си върна Русия при размяната на пленници със САЩ

Разследване на Plovdiv-online обаче установява, че в България няма такава фирма, а вместо това има две регистрирани компании със сходно наименование.

  • Мулти Технолоджик Груп (Multi Technology Group LTD) е регистрирана в Карлово с капитал от 10 лева. Към 2020 г. тя е със запорирана сметка заради два иска. Управител е Венелин Стефанов Генков, а годината на регистриране в 2015 г.
  • Другата компания със сходно наименование е МТИГ ЕООД (MTIG Ltd.). Тя е на Мариана Гаргова, която е в черния списък на САЩ като собственик на компанията. Фирмата е регистрирана през 2014 г. в София. Гаргова е жена на Милан Димитров.

Какво иска "Възраждане"

В сряда “Възраждане“ поиска в декларация българската държава да осигури адвокат на Милан Димитров. Декларацията беше прочетена от председателя на партията Костадин Костадинов от трибуната на Народното събрание.

Той съобщи, че вече са намерили адвокат на българина в Сан Антонио, Тексас, но адвокатските услуги възлизат на 150 хиляди долара.

Костадинов нарича Миланов "заложник" и съобщи, че партията ще изпрати писма по случая до всички посолства на страните от Европейския съюз и НАТО.

Това не е първата инициатива на партията, свързана с Димитров. През март тя участва в протест с искане за неговото освобождаване от гръцки затвор.

Вижте също Какъв е интересът на Путин от мащабната размяна на затворници между Русия и Запада