Нито един българин не е потърсил убежище в Русия от западните "неолиберални нагласи"

Проруски протест в центъра на София, 6 април 2022 г.

Нито един български гражданин не е потърсил убежище в Русия, след като Москва публикува списък с 47 държави, в които се "налагат неолиберални нагласи, които противоречат на традиционните руски ценности", сред които и България. Това съобщи "Сега", позовавайки се данни, публикувани в Телеграм канала Mash.

През август руският президент Владимир Путин подписа указ, според който граждани на тези страни могат да пребивават в Русия, ако са пострадали от "налагането на неолиберални и деструктивни нагласи". От желаещите няма да се изисква да познават руската култура и история, или да владеят руски език.

Вижте също От крепост през Студената война до глобална сила за отбрана. Как се промени НАТО за 75 години

Според последните данни около 150 европейски граждани са поискали разрешение да се преместят в Русия досега. Най-много подобни молби има от Румъния и Германия - по 30. По 10 молби са постъпили от Нидерландия и Австрия, от Латвия има 3. Статистиката се допълва от искания от Великобритания, Италия, Канада.

В списъка на Кремъл са включени България, почти всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Украйна, Швейцария, Нова Зеландия, Канада, Северна Македония, Албания, Исландия, Норвегия и др.

Сред европейските страни, които не присъстват, са членките на ЕС Унгария и Словакия, както и Сърбия и Босна и Херцеговина.

Процедурата за даване на временно местожителство в Русия изисква подаване на писмена молба до руските консулства и посолства. Впоследствие гражданите могат да получат еднократна виза за 3 месеца.

Условието е да декларират, че не приемат "реализираната от техните държави политика, натрапваща неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните руски духовно-нравствени ценности".

Вижте също Русия превзе Вугледар. Какво следва за армията на Украйна