България организира прибирането на пленените българи от кораба "Галакси лийдър"

Представител на хутите на кораба "Галакси лийдър"

Моряците от пленения от хутите кораб "Галакси лийдър" са добре и са настанени в хотел. Това каза пред бТВ министърът на транспорта Георги Гвоздейков. По негови думи в момента с помощта на Министерството на външните работи се организира тяхното прибиране в България.

Новината идва, след като корабът "Галакси лийдър" беше похитен от йеменските хути в Червено море през ноември. На борда му имаше двама българи - капитанът и един от помощниците му. Тогава хутите поставиха като условие спиране на войната между Израел и Хамас, за да започнат преговори за освобождаване на кораба и екипажа му.

Вижте също "Помощници на Бога". Кои са йеменските хути и защо Западът ги напада

Гвоздейков съобщи, че текат преговори и за освобождаването на българските моряци от кораба "Руен". Той е българска собственост, но плава под малтийски флаг. В средата на декември той също беше пленен край бреговете на остров Сокотра, но предполагаемите извършители са сомалийски пирати.

"Моряците са в добро здравословно състояние, няма проблеми и опасност за тях. Надяваме се в скоро време тази сага да приключи и корабът да бъде освободен. И дано такива варварски действия да бъдат в историята и да бъде намерен начин те да бъдат спрени", каза Гвоздейков.

Хутите са групировка, подкрепяна от Иран, която води гражданска война с армията в Йемен. Малко след началото на войната между Израел и Хамас хутите започнаха да нападат кораби в Червено море, които според тях са свързани с Израел. Те казват, че правят това в подкрепа на палестинците.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В два от случаите на похитените от тях кораби имаше българи - при атаката на кораба "Галакси лийдър" и на танкера "Сентрал парк". В средата на декември пленен беше и корабът "Руен".

Корабът "Сетрал парк" и неговият екипаж бяха освободени малко след като бяха похитени. След новината за прибирането на българите от кораба "Галакси лийдър" единствените българи, които остават в плен след атаките в Червено море са тези на кораба "Руен".

На 19 декември един от тях беше настанен в болница, като се предполага, че на борда на кораба има още 7 българи.

Вижте също Чашата на търпението. Как ще се развие операцията срещу йеменските хути