"Реторика на Нацистка Германия". Байдън обвини Тръмп в опит да "пожертва" демокрацията

Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън използва първото си публично обръщение за 2024 г., за да нападне предшественика си в Белия дом Доналд Тръмп. Настоящият държавен глава определи американските избори през ноември като съдбоносни за демокрацията в страната.

Думите на Байдън бяха произнесени по повод третата годишнина от сблъсъците и нахлуването на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса на САЩ. През 2021 г. щурмът на Капитолия дойде, след като Тръмп оспори резултатите от изборите, спечелени от опонента му. Новината идва и на фона на очакванията, че Тръмп отново ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември 2024 г., а негов опонент ще бъде Байдън.

Вижте също Щурмът на Капитолия. Какво означават тези знамена и костюми

„Той е готов да пожертва нашата демокрация, за да получи властта. Той казва, че кръвта на американците е била замърсена, като използва точно същия език, който е бил в употреба в нацистка Германия“, каза Байдън и припомни, че Тръмп нарича противниците си „измет“.

Настоящият президент каза, че Тръмп не просто е вдъхновил щурма на Капитолия, но и готви отмъщение срещу политическите си опоненти и всички, които искат да му потърсят сметка за събитията във Вашингтон преди три години.

„Днес сме тук, за да отговорим на най-важния въпрос. Продължава ли да е демокрацията свещена кауза за Америка?“, каза още Байдън.

Той произнесе речта си по време на предизборно събитие в района на Вали Фордж, Пенсилвания, което е важно историческо място, свързано с американската Война за независимост и победата в нея на армиите, предвождани от Джордж Вашингтон.

Тръмп определи речта на Байдън като „жалко всяване на страх“.

Вижте също Ще види ли светът "Тръмп-2"? Едва ли

„Управлението на Байдън е непрекъсната серия от слабост, некомпетентност, корупция и провали“, каза Тръмп по време на предизборно събитие в Айова.

Данните от повечето социологически проучвания в САЩ дават преднина на Тръмп при евентуален сблъсък на изборите с Байдън през ноември. По време на изборите в средата на президентския мандат през ноември 2022 г. Демократическата партия се представи много по-добре от очакваното, макар че загуби контрола над Камарата на представителите.

Проучвания показват още и че американското общество е разделено в оценката си за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., но това е задвижвано основно от партийните им предпочитания. Близо една четвърт от анкетираните вярват на конспиративната теория, че зад подстрекателството към щурма стои ФБР, а не Тръмп и негови привърженици.

Вижте също Тръмп завинаги. Как спектакълът тръгва с нова сила