Атанасова и Белазелков остават конституционни съдии, но мандатът им ще е по-кратък

Борислав Белазелков и Десислава Атанасова

Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии не противоречи на основния закон, но мандатът им трябва да бъде по-кратък. Това реши Конституционният съд (КС) във вторник.

Атанасова и Белазелков ще останат членове на КС, но с мандат от седем, а не девет години.

Новината идва няколко месеца след като през януари двамата бяха избрани за конституционни съдии от парламента с гласовете на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Вижте също Първите 9 месеца. Какво успя и какво не свърши кабинетът "Денков"

Атанасова, която преди това беше председателка на парламентарната група на ГЕРБ, беше номинирана от партията на Бойко Борисов. Белазелков, който беше върховен съдия, получи номинация от ПП-ДБ.

Няколко дни след избора им президентът Румен Радев поиска КС да обяви решението на парламента за противоконституционно и цитира две причини за това:

  • липсата на прозрачност при избора. Двете кандидатури бяха внесени в последния момент без обществено обсъждане и бяха гласувани по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите;
  • избирането на Атанасова и Белазелков за съдии с 9-годишен мандат. Това беше в противоречие с решение на самия КС, че срокът на мандата на двамата нови членове трябва да бъде 7-годишен.

Впоследствие опозиционните партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) също сезираха КС във връзка с избора на Атанасова и Белазелков. Несъгласие изразиха и много представители на юридическите среди.

Важна част от критиките срещу Атанасова бяха свързани с факта, че тя има предимно политически опит и няма юридическа практика.

Във вторник КС реши, че изборът на двамата не противоречи на Конституцията, но и че мандатът им трябва да е седем, а не девет години.

КС работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на конституционния съдия Анастас Анастасов. През март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от 10 вместо 12 членове.

Съставът на съда беше попълнен с Атанасова и Белазелков, но в решението на парламента беше записано, че те ще имат мандат от девет години.

Очакваше се КС да вземе решение за съкращаване на мандата, тъй като Атанасова и Белазелков трябва да довършат мандатите, започнали след оттеглянето на Анастасов и Илиев.

КС е най-висшата институция, която може да отменя закони и да решава спорове между президента и Народното събрание, затова и изборът на негови членове е от голямо значение.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Какво е Конституционният съд и защо е толкова важен