Граждани сигнализират, че МВР прикрива купуване на гласове за Пеевски. Министърът отрича

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков определи като „безпочвени“ твърденията, че той и висши полицаи прикриват купуване на гласове от страна на „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски. Думите му дойдоха в отговор на сигнал на гражданско движение „БОЕЦ“, изпратен до прокуратурата, ДАНС, президента, парламента и други институции в петък.

От „Продължаваме промяната – Демократична Бългрия“ (ПП-ДБ) поискаха президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев да се срещнат с Илков и да изискат от него цялата информация, свързана със сигнала на „БОЕЦ“.

Вижте също "Широката" коалиция на Пеевски. Как изборите събраха на едно място полиция и ъндърграунд

Новината идва след като преди дни ПП-ДБ изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС списък с предполагаеми купувачи на гласове, разпространен от групата BG Elves ("БГ елфите"). Част от лицата от списъка бяха свързани с крилото на Делян Пеевски в ДПС.

В сигнала си от „БОЕЦ“ призовават „политическите партии и конкретно ПП-ДБ да свикат незабавно извънредно заседание на Парламента и да бъде поискана и получена оставката на министър Атанас Илков“.

От сдружението обвиняват Илков в разпъване на чадър над купувачи на гласове в област Пазарджик.

„Това са безпочвени обвинения, които не бих ги коментирал, защото са обидни не само за мен, но за всички колеги, които работят денонощно“, каза Илков по време на брифинг в петък.

Вътрешният министър каза, че до момента в министерството са получени 200 сигнала за купуване на гласове, както и че има образувани 70 досъдебни производства.

От ПП-ДБ също реагираха на сигнала на „БОЕЦ“ и го определиха като „безпрецедентен“. Съпредседателят на коалицията Кирил Петков каза, че формацията няма доверие на Илков, тъй като той е бил първоначалното предложение за вътрешен министър на ГЕРБ при формирането на кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

„Ние много добре си спомняме как преди една година Бойко Борисов предложи точно този министър, министър Илков, преди Калин Стоянов и ние тогава отказахме, защото се притеснявахме, че има обвързаности с Пеевски и Борисов“, каза Петков.

От ПП-ДБ казаха още, че са получи информация, че депутатът от ДПС и кандидат за нов мандат в парламента от „ДПС-Ново начало“ Димитър Аврамов е главният организатор в купуването на гласове в област Враца.

Темата с купуването на гласове се превърна в една от основните за някои партии в предизборната кампания. Вътрешният министър Илков, както и служебният премиер Димитър Главчев многократно изтъкнаха в последните дни, че кабинетът полага всички усилия, за да се противопостави на купуването на гласове.

Вижте също Арести, разпити, обиски. Опорочени ли са изборите, ако само ДПС-Доган е в такава ситуация