"Няма друг начин". Армения планира да напусне руски алианс за сигурност

Премиерът Никол Пашинян по време на изслушване в парламента, 12 юни 2024 г.

Премиерът на Армения Никол Пашинян има план да оттегли страната от доминирания от Русия съюз за сигурност с няколко бивши съветски страни, съобщи Асошиейтед прес в сряда.

Това се случва на фона на нарастващото напрежение между двете страни. Освен Русия и Армения, Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) включва още централноазиатските държави Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Покажете още

По-рано Армения замрази участието си в алианса, отмени участия в съвместни военни учения и игнорира срещи на върха на организацията.

В сряда Пашинян за първи път каза, че Армения ще напусне алианса. Той говори по време на изслушване в парламента, като добави, че правителството ще реши по-късно кога да направи окончателната стъпка.

„Ще напуснем“, каза Пашинян. "Ние ще решим кога да напуснем. Няма да се върнем, няма друг начин".

Москва не е коментирала темата до момента.

Връзките на Армения с Русия, неин дългогодишен спонсор и съюзник, стават все по-обтегнати, след като през септември Азербайджан проведе светкавична военна кампания за превземане на района Нагорни Карабах и сложи край на три десетилетията етническо арменско сепаратистко управление там.

Арменските власти обвиниха руските мироопазващи сили, които бяха разположени в региона след военните действия през 2020 г., че не са успели да спрат настъплението на Азербайджан. Москва отхвърли обвиненията с аргумента, че нейните войски не са имали мандат за намеса.

В речта си пред депутатите в сряда Пашинян осъди ОДКС за това, че не е успяла да предложи защита на Армения, и добави, че някои от членовете ѝ са застанали на страната на Азербайджан. „Оказа се, че членовете ѝ не са изпълнили задълженията си по договора и са планирали война срещу нас заедно с Азербайджан“, каза той, без да уточнява за кого става дума.

Русия се опитва да балансира между Армения, Азербайджан и основния си съюзник Турция, която е съюзник на Баку, но и ключов икономически партньор на Москва в условията на западни санкции.

Кремъл в същото време е разгневен от усилията на Пашинян да задълбочи връзките на Армения със Запада и да отдалечи страната си от доминираните от Москва съюзи. Русия не одобрява и решението на на Армения да се присъедини към Международния наказателен съд, който миналата година обвини Путин в предполагаеми военни престъпления, свързани с действия на руската армия в Украйна.

Стъпката на Пашинян идва в момент, когато той е изправен пред вълна от мащабни протести с искане да се оттегли заради решението на правителството му да предаде четири гранични села на Азербайджан като част от усилията за договаряне на мирно споразумение с дългогодишния си противник.

В сряда имаше сблъсъци, след като хиляди протестиращи, събрали се пред сградата на парламента, се опитаха да пробият полицейските кордони. Около 100 души, включително 17 полицаи, бяха ранени, а 98 демонстранти бяха задържани от полицията, съобщиха официални лица.

Вижте също Защо Русия изтегля войските си от някои арменски региони