Премиерът на Армения отчете като "стратегическа грешка" да се разчита изцяло на Русия за сигурността

Никол Пашинян

Премиерът на Армения Никол Пашинян каза, че политиката на страната да разчита само на Русия за гарантиране на сигурността ѝ е било "стратегическа грешка".

В интервю за италианския вестник La Repubblica, публикувано на 3 септември, той обяснява, че това е така, защото Москва не е способна да допринесе с нищо и в момента ролята ѝ в региона на Южен Кавказ намалява, предаде Ройтерс.

Пашинян обвинява Русия, че не е успяла да гарантира сигурността на Армения в лицето на агресията, която по думите му се проявява от страна на съседен Азербайджан заради отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан от десетилетия са в конфликт заради Нагорни Карабах. Населеният предимно с арменци район беше откъснат от Азербайджан от подкрепяни от Армения сепаратисти по време на война през 90-те години.

"Замразеният конфликт" между двете страни избухна отново през 2020 г. в интензивни боеве, които продължиха шест седмици преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия. В резултат Армения и етническите арменци загубиха контрола над части от Нагорни Карабах и седем съседни области.

Първите сражения между двете страни започнаха отново през септември миналата година и доведоха до стотици жертви. Напрежението избухна пак през април тази година, когато на границата между двете държави загинаха четирима арменски войници и трима азербайджански.

Пашинян намекна, че Русия, която има подписан отбранителен договор с Армения и военна база там, не смята страната му за достатъчно проруски настроена.

Затова Ереван се опитва да диверсифицира своите връзки в сферата на сигурността, посочи Пашинян, имайки предвид развитието на отношенията с Европейския съюз и САЩ, както и опитите да се изградят по-тесни връзки със страните от региона.

"Системата на сигурност на Армения е 99% свързана с Русия, включително що се отнася до доставките на оръжие и боеприпаси", допълва Пашинян.

По думите му обаче, "днес виждаме, че самата Русия се нуждае от оръжия и боеприпаси (за войната в Украйна ) и при това положение е обяснимо, че дори и да иска, не може да отговори на потребностите в сферата на сигурността на Армения".

"Този пример следва да ни покаже, че разчитането в сферата на сигурността само на един партньор е стратегическа грешка", обобщава Пашинян.

Необятният солен свят под града