Необятният солен свят под града

Погледнат отгоре, солният завод Аван има вид на невзрачен индустриален обект в северната част на Ереван.

На 235 метра под завода има няколко огромни камери от чиста каменна сол, които захранват Армения вече над 50 години.

Мнозина в Ереван не знаят колко мащабен е процесът по добив на сол под краката им. Комплексът под земята включва километри тунели, както и специализирана болница.
 

Андраник Аветесян е технически директор на завода Аван и започва да работи под земята в мината малко след началото на добива - в края на 60-те години на миналия век.
 

Аветесян играе билярд в болницата, на 235 метра под Ереван.

Ветеранът разказва, че за пръв път проучванията в ереванското предградие Аван започват през 40-те години на миналия век. Тогава съветските власти са търсили петролни находища - като тези, които преобразяват Баку в първите десетиления след 1900 г.

Табели от съветската епоха в мината.

Въпреки че предградието на Ереван не предлага петрол, съветските инженери се натъкват на огромнен солен пласт, минаващ под арменската столица. По-късно е създадена и солна мина.
 

Легло в Републиканския център по спелеотерапия в солните мини Аван.

Целта на подземната болница е да помага на хора с респираторни заболявания чрез излагането им на солен въздух по време на сеансите, продължаващи няколко часа под земята.

Детски играчки в болницата на Ереванската солна мина.

Ползите от "спелеотерапията" в солните мини са спорни, но е факт, че миньорите там обикновено не страдат от респираторни заболявания, характерни за традиционните миньори.

Аветесян ръководи работата от контролната зала в мината.

Поради твърдостта на солните находища, миньорите използват динамит, за да взривят каменната сол на парчета, след което я обработват допълнително.

Аветесян прекосява коридор от чиста сол.

Главният миньор разказва, че е бил под земята, когато през 1988 година земетресение разтърсва столицата Ереван. Засегната е северната част на страната, а жертвите са около 38 000 души.

„Не усетихме нищо“, спомня си той. „Природата е толкова изненадваща. Обадиха ни се да свършим смяната по-рано и когато се качихме на повърхността ни казаха, че е имало земетресение. Нямахме представа.”
 

Предупредителна табела за железопътен влак в солната мина.

Годините на активен добив в Аван отминават и наближава залезът на мината.

Миньори в една от секциите на мината.

Около 3 милиона тона сол са извлечени от пластовете под Ереван и остават около 600 хиляди тона.

Жена, чиято работа е да наблюдава асансьорите, които придвижват хора и сол на повърхността.

Общо 230 души работят в солната мина, а екипът миньори, който активно добива сол, е от 25 човека.

Миньор с късове каменна сол в ръцете.

Служители на мината са изчислили, че около половината от цялата готварска и техническа сол в Армения е добита от ресурсите на Аван. Почти нищо не се изнася в чужбина.

Сол от мината в супермаркет в Ечмиадзин.

Собствениците на мината Аван имат за цел тя да печели от скъпи подземни обиколки и от болницата, която се използва предимно от руски туристи, които идват на еднодневни сеанси, предимно през лятото.

На 235 метра под земята, в недрата на столицата Ереван, се намират местата, които осигуряват солта на Армения вече над 50 години.