"Опасна ескалация". Как Лорер беше нападнат с викове "ционист" и "отивай си в Израел"

Депутатът от ПП Даниел Лорер

"Продължаваме Промяната" (ПП) осъди антисемитските призиви срещу депутата от партията Даниел Лорер. Формацията се противопоставя "твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки", се казва в позиция, разпространена в петък.

Тя идва ден след като депутатът беше вербално нападнат от група хора в кафене до Народното събрание. Кадри от случилото се показват хора, които влизат в кафенето, в което се намира Лорер, запречват входа и започват да се заканват.

Чуват се викове "ционист", "безродник", "еврейски националист", "израелски копелета", "сатанисти", "българоубиец", "евреите унищожиха този свят", "отивай си в Израел", както и призиви за въдворяване в Белене и трудови лагери.

Белене е сред лагерите, съществували по време на комунистическия режим, в които без съд и присъда са вкарвани български граждани, много от които умират там.

Даниел Лорер е народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България", която управлява заедно с ГЕРБ. Преди две години Лорер беше министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков.

Вижте също "Преля чашата". Възходът на антисемитизма в България, който трябва да бъде осъден

От видеа на присъстващите става ясно, че част от хората са дошли от протест на партия "Възраждане" пред американското посолство, проведен по-рано. "Възраждане" е националистическа партия, която изказва антиевропейски и про-кремълски позиции. Тя е четвъртата по големина в парламента.

В същия ден пред Народното събрание имаше и протест, организиран от Симеон Славчев от партия "Мир", който присъства и на видеата от случая с депутата Даниел Лорер. Тази партия е малка и няма представители в парламента, но също изказва про-руски позиции.

Реакцията на ПП

"Използваме случая, за да изразим отново силно безпокойство от безнаказаното засега разпалване на етническа омраза в българското общество. С ясното съзнание, че се прави с предизборни цели, сме убедени, че мълчаливото поощряване на такова поведение далеч не е безобидно", се казва в позицията на ПП, разпространена в петък.

"Нападението над народния представител Даниел Лорер е недопустимо и очакваме замесените в тази хулиганска атака да бъдат подведени под отговорност", добавят от партията, без изрично да определят случилото се като антисемитска проява.

"Опасна ескалация на фашистка пропаганда"

В същия ден Българският хелзинкски комитет (БХК) съобщи, че е изпратил сигнал до прокуратурата заради нападението над Лорер. Според правозащитната организация случаят е ясен пример за реч на омразата, която българските институции не предследват адекватно.

"Вчерашното нападение над българския народен представител Даниел Лорер е опасна ескалация на фашистка пропаганда, срещу проявите на която българската прокуратура бездейства", посочват от БХК.

От пресцентъра на МВР казаха за Свободна Европа, че е направена проверка и че е установена самоличността на хората, участвали в проявата. Предстои полицията да представи доклад в прокуратурата.

Поредният случай на реч на омразата срещу представители на еврейското малцинство идва, след като през януари маскирани лица залепиха некролози на германския нацистки лидер Адолф Хитлер, както и изображения на свастики върху сградата на синагогата в София.

От еврейската общност тогава казаха, че това се случва на фона на сериозно увеличение на антисемитските прояви в страната.

Миналото лято антисемитски фотоколаж с лицето на бившия външен министър Соломон Паси беше споделен в група на "Възраждане" в социалната мрежа Телеграм. Прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП проверка, но до момента няма яснота какво се е случило по нея.

Само преди дни - на 10 март, бяха отбелязани 81 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и бяха почетени жертвите на Холокоста.

Вижте също "Сплашвани и притискани". Как един магазин за бира осъмна с надпис Jude и шестоъгълна звезда