Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха агенция "Галъп" на Борислав Цеков

Борислав Цеков (вдясно) получава плакет от Комисията за защита от дискриминация.

Учредителите и досегашни акционери в социологическата агенция „Галъп интернешънъл Болкан“ Андрей Райчев и Кънчо Стойчев са продали акциите си от дружеството на доц. д-р Борислав Цеков. Това съобщи агенцията в съобщение до медиите.

„Галъп интернешънъл Болкан“ е една от най-големите социологически агенции в България. От години тя извършва проучвания, свързани с електоралните и обществените нагласи, както и консултиране на различни политики.

Вижте също Пропутинското ядро в България е малко, но по-гласовито. Манол Пейков и Боряна Димитрова пред Свободна Европа

В прессъобщението се казва, че дружеството, на което са прехвърлени акциите, е „Пакстън рисърч“, което е специално учредено за извършването на сделката.

„Собственици на „Пакстън Рисърч“ са консервативният тинк-танк Изследователски център за нова Европа, ръководен от доц. Цеков, и сдружение „Републикански център“ с председател д-р Петър Кичашки. В борда на „Пакстън Рисърч“ участват адвокат Андриан Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън (председател на ЦИК от 2014 до 2019 г.). Финансирането на сделката се осигурява от успешния международен бизнес, който развиват доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки“, се казва още в съобщението.

Новият собственик Цеков казва, че в агенцията предстои преструктуриране, а нейната дейност ще прерасне в изследователски център с три направления. Първото е социологическо, което ще продължи да работи под ръководството на Първан Симеонов.

Второто е изследователско с фокус конституционно право, политически науки и администрация, което ще бъде оглавено от проф. Георги Близнашки.

Третото ще се фокусира върху „мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в България“ и ще бъде формирано „съвместно с американски партньори“, Пишат от „Галъп“.

Борислав Цеков е доктор по конституционно право. Той е бивш депутат от партията на Симеон Сакскобугготски НДСВ. После е част от отцепилата се от НСДВ партия "Новото време". През 2011 г. е част от екипа, който застава зад кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Той е основател и председател на Института за модерна политика (ИМП), за известно време беше в правния екип на президента Румен Радев в първия му мандат.

Цеков е известен с критичните коментари срещу правозащитни организации.

Петър Кичашки е доктор по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, назначен от президента, и изпълнителен директор на ИМП.

Георги Близнашки е професор по конституционно право. Той е бивш ръководител на организацията на БСП в София и бивш член на Националния съвет на партията, както и бивш депутат през 90-те. През 2014 г. Росен Плевнелиев го назначи за служебен премиер.

Част от ИМП са още Андриян Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън.

Социологическите агенции и изследванията, които провеждат, често имат сериозно влияние върху публичните дебати в обществата. В България дейността на социологическите агенции се свързва най-вече със сондажите на електоралните нагласи преди избори.

В последните години редица водещи политици многократно атакуваха социологическите агенции заради разминавания между техните прогнози и резултатите на различни избори. Към тях понякога се появяваха и обвинения за това, че извършват политически поръчки, а за много от по-малките агенции има съмнения, че се използват от отделни партии.

Вижте също Когато числата "миришат". Как партийно оцветена агенция праща нещо, а БНТ го показва