Близо 4 години затвор. Русия осъди американски войник за кражба и заплаха за убийство

Гордън Блек в съда във Владивосток на 6 юни 2024 г.

Съдът във Владивосток призна старши сержанта от американската армия Гордън Блек за виновен за кражба и смъртна заплаха и го осъди на три години и девет месеца колония при общ режим. Това съобщи пресслужбата на прокуратурата на Приморския край.

Държавното обвинение поиска за подсъдимия четири години и осем месеца в наказателна колония. Защитата на американеца настояваше, че е невинен. Адвокатът на Блек ще обжалва присъдата.

Вижте също Да се срещне с руската си "съпруга". Как ТикТок разкри пътя на арестувания в Русия американски войник

Блек беше задържан във Владивосток в началото на май. Американският военен е бил на служба в Южна Корея, а след края на мисията е трябвало да се върне в САЩ. Преди това обаче решава да посети във Владивосток рускинята Александра Вашчук, с която имал романтична връзка. Той не съгласува пътуването с началниците си.

Според съда Блек е живял с рускинята в апартамента ѝ на улица "Сахалинская" във Владивосток от април 2024 г. През май между тях възниква спор, по време на който обвиняемият хванал момичето за врата, "което тя възприела като реална заплаха за живота си". Влек откраднал 10 000 рубли от портфейла ѝ, с които платил за хотелската стая, където бил задържан от полицията.

Първоначално Гордън Блек е обвинен в кражба със значителни щети според показанията на рускинята. По-късно му е повдигнато и обвинение в заплаха за убийство - също въз основа на показанията на Вашчук.

Пред съда Блек отрича да е нападнал Алиаксандра Вашчук. Според него в деня на кавгата момичето е изпило половин бутилка водка и е започнало да се държи агресивно.

Тя го обиждала, хвърлила по него чиния, а също така го ударила в ухото и в окото. След това Блек я хванал за врата, но после я пуснал, когато "почувствал, че тя вече не е опасна", пише vladivostok1.ru. След това поискал да си тръгне, но момичето се опитало да го задържи, заради което се скарали отново.

Блек частично се признава за виновен за кражбата на парите. По думите му той върнал парите на Вашчук на следващия ден. А преди да иде във Владивосток, Блек твърди, че е дал на Вашчук 300 хил. рубли и 525 долара.

Руските власти задържат вече няколко американци, сред които журналистите Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Еван Гершкович от Уолстрийт джърнъл и бившият морски пехотинец Пол Уилън.

През март 2023 г. Хершкович е арестуван по обвинение в шпионаж. Журналистът отрича вината си. Уилан е задържан през декември 2018 г., две години по-късно е признат за виновен в шпионаж и е осъден на 16 години наказателна колония. Курмашева, която има двойно гражданство - руско и американско, е арестувана на 18 октомври 2023 г. в Казан и обвинена, че не се е регистрирала като т. нар. "чуждестранен агент" по наказателния руски закон, насочен срещу журналисти, активисти и други.

В медиите периодично се говори за преговори за размяна на Гершкович и Уилан за руски затворници в САЩ, но подробности за тях не се оповестяват.

Вижте също "Да изляза оттук жива и здрава." Журналистката Алсу Курмашева от Радио Свобода след 6 месеца в руски затвор