"Никой няма да ми върне тази година". Какво разказва освободената от руски затвор Алсу Курмашева

Журналистката на RFE/RL Алсу Курмашева се събра със семейството си в базата "Андрюс" край Вашингтон на 1 август 2024 г.

След 10-месечно изпитание в руската затворническа система животът на Алсу Курмашева като свободна жена изглежда така: чиста питейна вода, удобно легло, дълги разходки из тексаската провинция, без надзор от затворническа охрана. И авокадо.

"Мечтаех за първата чаша вода, за първия ми чист дълъг душ, за първия ми сън в прилично легло", казва Курмашева в интервю за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Тя се възстановява в Тексас, след като беше освободена като част от най-голямата размяна на затворници между Русия и Запада след Студената война. Курмашева е с двойно руско-американско гражданство и е редактор в татарско-башкирската служба на RFE/RL.

Вижте също Да прегърнеш децата за пръв път от 9 месеца. Историята на Алсу, освободената от Русия журналистка на Радио Свобода

Тя беше арестувана в столицата на руската република Татарстан - Казан, през юни 2023 г., докато е на посещение при роднини. Курмашева първоначално беше обвинена, че не е декларирала американския си паспорт. Тя беше освободена, но ѝ беше забранено да напуска страната.

През октомври същата година беше арестувана отново и хвърлена в затвора по обвинения, че е недеклариран "чуждестранен агент", а по-късно ѝ бяха повдигнати и обвинения в разпространяване на неверни сведения за руската армия. RFE/RL, както и правителството на САЩ нарекоха обвиненията абсурдни.

В затвора и без информация за това какво ще се случи, Курмашева казва, че е трудно да се поддържа надежда.

"Беше дълга зима без никаква информация, без нищо по моето [разследване]", казва тя.

На 19 юли, след таен съдебен процес при закрити врата, Курмашева е призната за виновна от съд в Татарстан и осъдена на 6 години и половина затвор.

"След това отново настъпи тишина за известно време, а после ме отведоха от затвора в Казан", казва тя. "Когато ме взеха с този затворнически влак, ми казаха, че ме водят на противоположна дестинация от Москва".

Вместо това тя е отведена в Москва - дестинация, която научава едва в последния ден от тридневното пътуване.

"И отново имаше надежда. А после в Москва отново ме вкараха в затвора и никой не ми каза колко време ще остана там", казва тя. "Надеждата ми помогна да премина през това".

За другите си емоции Курмашева каза: "Определено не изпитвам гняв в момента. Не съм ядосана. Не мразя никого."

"Съжалявам. Съчувствам на хората, които трябваше да вършат работата, която вършеха - на съдиите, следователите, полицаите, охранителите", добавя тя.

"Да, това време ми беше откраднато и никой няма да върне тази година за мен и семейството ми. Ще наваксаме."

Вижте също Да прегърнеш децата за пръв път от 9 месеца. Историята на Алсу, освободената от Русия журналистка на Радио Свобода