Да прегърнеш децата за пръв път от 9 месеца. Историята на Алсу, освободената от Русия журналистка на Радио Свобода

Алсу Курмашева прегръща двете си дъщери Биби и Мириам. До тях е нейният съпруг Павел Буторин. 1 август 2024 г.

След над 9 месеца зад решетките по скалъпени обвинения, късно в четвъртък журналистката на Радио Свободна Европа Алсу Курмашева беше освободена. Това се случи в рамките на най-голямата размяна на затворници между САЩ и Русия след Студената война. Ето историята на руско-американската журналистка.

Двайсет минути преди полунощ в първия ден на август. Във военновъздушна база край Вашингтон са се събрали няколко семейства.

Всички тръпнат в очакване да се срещнат със свои роднини, които от месеци - дори години, са държани в руски затвори. Но вече са на свобода.

Дългоочакваният самолет най-после каца и вратата му се отваря. Най-отпред, за да посрещнат тримата освободени американци, застават президентът и вицепрезидентката на САЩ - Джо Байдън и Камала Харис.

Първи от самолета слизат бившият морски пехотинец Пол Уилън, задържан в Русия през декември 2018 г., и репортерът на Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович, арестуван през март 2023 г. Семействата им ги посрещат със сълзи от радост и облекчение.

Накрая идва и нейният ред. След над 9 месеца, прекарани в руски следствен изолатор, в малка килия и без никаква връзка със семейството си, Алсу Курмашева най-после вижда съпруга си и двете си дъщери.

Съпругът на Алсу Курмашева и двете им дъщери тичат към майка си, която слиза от самолета в четвъртък вечерта. Моментът, в който се виждат за първи път от над 9 месеца.

Журналистката от Радио Свободна Европа (RFE/RL), задържана в Русия през октомври 2023 г. и осъдена само преди седмица на 6 години и половина затвор, стъпва на американска земя.

Байдън и Харис я поздравяват, но най-специалният момент идва след това - когато дъщерите на Алсу - Биби и Мириам, се затичват към нея, за да я прегърнат. След тях идва и съпругът ѝ Павел Буторин. Семейството е отново заедно.

Освобождаването на Алсу този четвъртък беше част от най-мащабната размяна на затворници между Русия, САЩ и други западни страни от Студената насам.

Като част от нея Западът и режимът на Владимир Путин в Кремъл размениха 24 затворници. Сред освободените от Москва са руските опозиционери Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, репортерът Гершкович, бившият морски пехотинец Уилън.

В замяна САЩ, Германия, Полша, Словения и Норвегия освободиха руски граждани или сътрудници, сред които и осъдения за убийство и държавен тероризъм в полза на Кремъл Вадим Красиков.

Самата Алсу Курмашева беше задържана от Русия през октомври миналата година по обвинения, които Радио Свободна Европа, както и правителството на САЩ отхвърлиха като политически мотивирани.

Само преди седмица тя беше осъдена на 6 години и половина затвор за „разпространяване на неверни сведения за руската армия“.

Журналистката беше обвинена също така, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“ по силата на наказателен руски закон, насочен срещу журналисти и активисти.

Вижте също "Дворът е 4 на 6 метра". Как Алсу от Свободна Европа живее в руския затвор

По-рано през деня в Белия дом Байдън изпя „честит рожден ден“ на Мириам, по-малката дъщеря на Алсу, която на 2 август навършва 13 години.

„Сега тя ще празнува с майка си. Ето за това става дума - за семейството“, каза Байдън.

Това беше една невероятно трудна година за нас.
Павел Буторин

„В момента сме обзети от емоции. Все още се опитваме да обработим това, което всъщност ни се случи днес - да бъдем в Белия дом, да чуем гласа на Алсу от Овалния кабинет, до президента Байдън“, разказа съпругът на Алсу - Павел, пред Радио Свободна Европа в деня на размяната.

„Това беше една невероятно трудна година за нас и се радвам, че сме в края на това пътуване“, добави той.

Съпругът на Алсу Курмашева и двете ѝ дъщери се прегръщат по време на реч в президентството на САЩ след успешната размяна.

„На Алсу беше отказано елементарно човешко достойнство. Тя беше затворена при ужасяващи условия, бяха ѝ отказани телефонни разговори с децата, бяха ѝ отказани консулски посещения като американска гражданка, беше лишена от подходящи медицински грижи и беше осъдена в таен процес за престъпление, което не е извършила“, каза Павел Буторин, съпругът на Алсу, който също е журналист в RFE/RL.

„Тя беше държана в затвора само защото е американка и американска журналистка“, добави той.

Когато журналистиката стана престъпление

18 октомври 2023 г. Алсу Курмашева чака обратния си полет на летището в руския град Казан, за да се прибере у дома в Прага. Тя живее в чешката столица със семейството си и оттам работи за татаро-башкирската служба на Радио Свободна Европа.

Алсу, която е руско-американска гражданка, е журналистка в тази медия от около 25 години.

В онзи момент обаче се намира в Русия, където също има близки. Прибрала се е, за да се погрижи за възрастната си майка след спешен семеен проблем.

Всичко върви нормално, докато руските власти не я задържат на летището.

Първо Курмашева е обвинена за това, че не е декларирала второто си гражданство.

След това е обвинена, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“. Това е юридическо обозначение, което Москва използва още от 2012 г., за да наказва критиците си.

Наказателният руски закон за т.нар. „чуждестранни агенти“ е насочен срещу опозиционни журналисти и активисти на гражданското общество. Според критици и правозащитни групи той се използва от Кремъл за разправа с инакомислещите в Русия.

Впоследствие Алсу получи още едно обвинение - за разпространяване на „невярна“ информация за руската армия. Предполага се, че то е свързано с книга, издадена от редакцията на Алсу, озаглавена „Да кажем „не“ на войната: 40 истории на руснаци, които се противопоставят на руското нахлуване в Украйна“.

Името на Курмашева не фигурира на корицата, но се появява с дребен шрифт сред списъка на редакторите на заглавната страница.

Рано или късно ще изляза оттук като невинен човек.
Алсу Курмашева

RFE/RL и американски официални лица определиха обвиненията срещу Алсу като репресии заради работата ѝ като журналистка.

„Рано или късно ще изляза оттук като невинен човек“, написа тя в обръщение, публикувано в татарско издание на медията през април.

„Тя е най-грижовният и емпатичен човек, когото познавам, и е абсолютно несправедливо и невероятно, че се намира в това положение“, каза по-рано дъщеря ѝ Биби в интервю за Си Ен Ен и добави, че за нея и сестра ѝ Мириам е „толкова трудно“ да живеят без майка си.

Алсу и двете ѝ деца след пристигането ѝ на американската територия, 2 август 2024 г.

Две легла и един рафт на стената

Докато беше в руския следствен изолатор в Казан, Курмашева понякога получаваше възможност да разкаже за условията там.

„Всяка сутрин ставаме в 6 часа“, написа тя миналия ноември.

„Но през цялата нощ в килията светят слаби лампи. Закуската е овесена каша и сладък черен чай. След това почистваме килията - подовете, стените. На обяд ни се разрешава да излезем навън за един час.“

Дворът, в който извеждат затворниците, по думите на Алсу е „4 на 6 мера“. Там те правят няколко обиколки, разтягане и клекове.

Килията ѝ е с площ от 5 кв. м и там Алсу живее с още една затворничка. Няма топла вода. Позволено е да се ползва душ само два пъти седмично. На пода в килията има дупка вместо тоалетна.

„Общо взето, има само две легла и един рафт на стената. Няма маса. Стените са захабени“, описва условията тя.

През това време Алсу няма право на обаждания или на писма до семейството си. Учи езици, за да уплътнява бавно минаващото време.

Условията ми на живот са много лоши.
Алсу Курмашева

На едно от последните си съдебни изслушвания в Казан тя каза, че не се чувства добре.

„Условията ми на живот са много лоши. Нямам възможност да се грижа за здравето си“, добави тя.

В края на май Алсу разказа, че е преместена в килия за 10 души, където ситуацията е дори по-трудна. Тя добавя, че има медицински проблеми, които са се влошили заради условията.

В затвора Курмашева получава минимална медицинска грижа. Казва, че има нужда от продължително лечение и дори операция, а това не ѝ е позволено.

Много пъти съдиите отказваха на Алсу да намалят мярката ѝ за неотклонение и да я пуснат под домашен арест. Преди присъдата те периодично удължаваха времето за задържането ѝ с по няколко месеца.

Курмашева по време на едно от съдебните заседания

В хода на престоя си в ареста Алсу получаваше детски рисунки от Русия и САЩ, които показваше по време на съдебните си изслушвания.

„Това са единствените треви и дървета, които ще видя през това лято. Затова са много ценни за мен“, каза тогава Алсу.

Прогнозата ѝ - за щастие, се оказа невярна.

Историческата размяна

Размяната, благодарение на която тя беше освободена, се случи след дълга подготовка. За готвенето ѝ се разбра още през февруари, след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в руски затвор.

Тогава беше съобщено, че Западът е преговарял и за неговото освобождаване, а в петък САЩ за първи път потвърдиха информацията, че размяната е трябвало да включва и Навални.

В петък стана ясно и че сега в осъществяването на плана са участвали голям брой страни - САЩ, Русия, Беларус, Германия, Норвегия, Полша и Словения, а Турция е помогнала, като е предоставила терена за размяна.

„По време на това изпитание дъщерите на Алсу проявиха невероятна смелост. Те се превърнаха в най-добрите защитници на каузата „Да освободим Алсу“, разказа съпругът на журналистката Павел за времето, прекарано в съмнения дали тя действително ще излезе на свобода.

„Не само че Алсу ще открие, че те са пораснали, може би дори са станали по-високи от нея. Но и ще срещне две млади жени, които са по-зрели и по-решителни по отношение на собствените си права“, добави Буторин.

Вижте също "Да изляза оттук жива и здрава." Журналистката Алсу Курмашева от Радио Свобода след 6 месеца в руски затвор