Голямата картина: Филмът е с убийство, шпиони и пирати

Жени протестират пред Сградата на парламента в Лондон на втората годишнина от превземането на Афганистан от талибаните. Протестът е в знак на солидарност с народа на Афганистан. Вторник, 15 август 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Убиха Алексей Петров. Българският писател Георги Господинов коментира темата, като написа в своя фейсбук профил „Завръщането (или завършването?) на 90-те“. Това не беше първият опит за убийството на Алексей Петров, но този път беше успешен. Името му се свързва с редица ключови събития в България през последните години. Лицата му са много. Той живееше на границата между публичния живот и подземния свят и я прескачаше. Как?

С Русия в основата

През тази седмица Паметникът на Съветската армия отново стана обект на атаки. Този път от футболни фенове. И то, докато привърженици на „Левицата“ бяха опънали палатков лагер пред монумента, за да го бранят. Покрай дебатите за съдбата на Паметника на Съветската армия и датата на националния празник историкът Стефан Дечев припомня няколко забравени исторически фактa около Освобождението, септември 1944 г. и Червената армия. Кои са те?

Лондон, имаме проблем. Тази седмица стана известно, че трима българи, които от години живеят във Великобритания, са арестувани за шпионаж в полза на Русия още през февруари. За разследването се разбира едва сега. Един от задържаните българи е осигурявал шпионско оборудване на предполагаем руски информатор. Заплетена шпионска афера или нещо „на много ниско ниво”? Какво се знае до момента?

Филмът продължава, като се пренасяме в Черно море. Руски военен кораб и хеликоптер се разпореждат с чужд търговски кораб до турския бряг, а потърпевшите внимават какво ще кажат. В центъра на всичко е украинското зърно. Каква е историята със сюжет за филм? Научете тук.

Русия си има чисто нова история. Написана за пет месеца. Толкова време е отнело пренаписването на учебниците за 10-и и 11-клас, които отразяват „гледната точка на държавата“, а войната в Украйна е представена като „историческа мисия на Москва“. Какво още разказват новите учебници по история на Русия?

Не е нова историята на жените в Афганистан. Изминаха вече 2 години, откакто талибаните завзеха властта в страната. За това време те забраниха на жените да учат и работят. Откъде идва вярването, че „мястото на жената е или в къщата, или в гроба“? Защо талибаните правят всичко това?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова