Майката на Алексей Навални е получила тялото му

Майката на Алексей Навални Людмила

Майката на Алексей Навални Людмила е получила тялото на опозиционера. За това съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш в Екс, бивша Туитър.

Новината идва, след като руските власти многократно отказаха да върнат трупа на руския опозиционер и дори не даваха информация на семейството за това къде се намира. На 16 февруари управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Алексей Навални в затворническа колония в Харп, намираща се зад полярния кръг.

Смъртта на руския опозиционен лидер предизвика остри реакции от международната общност, както и акции в негова памет в много руски градове, които властите опитаха да прекратят и арестуваха над 400 души.

Вижте също Алексей срещу "Владимир, Отровителя на гащите". Какво губи Русия, ако го няма Навални

Първоначално обаче руските власти отказаха да предадат тялото на Навални на майка му. Тя каза, че била заплашвана и изнудвана за това къде и кога да бъде погребан опозиционерът.

„Тялото на Алексей е било предадено на майка му. Много благодарности към всички, които настояваха за това заедно с нас...Тепърва предстои погребението. Не знаем дали властите ще се намесят за начина, по който семейството му иска да бъде погребан и за начина, по който той заслужава“, написа Ярмиш.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. Навални се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

Преди дни съпругата му Юлия обвини Путин в смъртта на съпруга си и каза, че ще продължи делото му. Редица западни държави наложиха пореден пакет санкции на Русия заради смъртта на Навални и втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Вижте също "Не смърт, а убийство". Как стотици по света почетоха Навални