Газовият терминал в Александруполис вече работи. Какво значи това за България

Терминалът за втечнен природен газ при гръцкия град Александруполис, в който 20% участие има българският газов оператор „Булгартрансгаз“, вече работи. Това съобщи във вторник компанията оператор на съоръжението „Газтрейд“.

Терминалът ще позволи доставки на втечнен природен газ за България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Сърбия, както и за Молдова и Украйна на североизток и за Унгария и Словакия на северозапад. Той е ключов за разширяване на възможностите за доставки на газ от различни източници на страните от региона, които доскоро бяха в голяма степен зависими от руския природен газ.

Съоръжението разполага с капацитет от 5,5 милиарда кубични метра годишно, който е резервиран почти изцяло до 2030 г. от 14 гръцки и международни компании, съобщи още „Газтрейд“.

Българската държавна компания „Булгаргаз“ има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м. годишно на терминала, а първата доставка се очаква на 3 октомври.

Какво представлява терминалът

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис се състои от плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, подводен и сухоземен газопровод, който свързва инсталацията с националната газопреносна система на Гърция.

Терминалът в Александуполис

Съоръжението е проектирано, изградено и управлявано от компанията „Газтрейд“. Акционери в нея са българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ (с 20%), гръцкият газов доставчик с държавно участие ДЕПА (DEPA), гръцката газопреносна компания ДЕСФА (DESFA), гръцката компания за транспорт на втечнен природен газ по море „Газлог“ (Gaslog) и Елмина Копелузу, която е сред основателите на дружеството.

Изграждането на терминала започна през 2022 г. През февруари 2023 г. в Сингапур започна и строителството на плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, която пристигна във водите на Гърция през декември 2023 г.

Влизането в експлоатация на терминала беше отложено няколко пъти. Последно то беше отложено от април за октомври заради технически дефект.

„Началото на търговската експлоатация на новата инфраструктура бележи важен етап за развитието и енергийната сигурност на Европа“, посочва „Газтрейд“.

Количествата от терминала могат да осигурят доставки на природен газ за Гърция, България, Румъния, Северна Македония и Сърбия, за Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на северозапад.

Какво е значението на проекта за България

Терминалът ще позволи на България да внася природен газ от различни източници. Това е от ключово значение, след като Русия спря доставките на природен газ за България през 2022 г.

В момента страната разчита на доставки по дългосрочен договор с Азербайджан. Страната има сключен договор с турската компания „Боташ“ за достъп до нейните терминали за втечнен газ, който обаче е обект на спорове и разследвания заради неизгодни условия за България.

България има участие в компанията оператор на терминала „Гарзтрейд“ чрез държавната компания „Булгартрансгаз“. Сделката беше сключена през август 2020 г. Тогава се очакваше съоръжението да е готово до 2022 г., но последва забавяне.

Терминалът е свързан с интерконектора между Гърция и България, който свързва газопреносните системи на двете страни. Той влезе в експлоатация след години забавяне през 2022 г.

Вижте също "Да замести изцяло вноса от Русия." Какво ще промени газовата връзка с Гърция

Българската държавна газова компания „Булгаргаз“ има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м годишно за период от 10 години, тоест до 2034 г.

Първата доставка се очаква на 3 октомври от френската компания „Тотал“.

„Булгаргаз“ обяви търгове за доставки на още четири танкера, като се предвижда доставка на по един товар на месец от ноември 2024 г. до февруари 2025 г. включително.

Газовата компания каза, че включването на втечнения природен газ от Александруполис в енергийния микс „напълно гарантира сигурността на газовите доставки за предстоящия зимен сезон“.

Вижте също Радев, Ердоган и 1 милион на ден. Какво не е наред с газовия договор с "Боташ"