"Отвътре навън". Ейми Поулър и имената на емоциите

Ейми Поулър пристига на церемонията по връчването на Оскарите, 24 февруари 2019 г., Лос Анджелис.

Тя е комедийна актриса с множество награди за своите роли. Тя е и водещият глас в най-успешния филм от началото на годината - "Отвътре навън 2". Ейми Поулър е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди близо 10 години беше създаден един необичаен, но много успешен детски филм -"Отвътре навън" . В него не героите имат емоции, а самите емоции са героите. Целта му е да помогне на детската аудитория да разбира по-лесно вътрешния си свят.

Днес продължението на филма - "Отвътре навън 2", постига още по-големи успехи - само за седмица и половина след премиерата си на 14 юни то се стана най-печелившият филм за 2024 г. с 724,4 млн. долара печалби и изпревари по приходи "Дюн: Втора част".

"Отвътре навън 2" води и боксофис класацията в България, където вече е гледан от над 76 хиляди души за десет дни, пише "Сега".

Част от заслугите за този успех има комедийната актриса Ейми Поулър, която озвучава водещата емоция във филма - Радост (Джой), и помага при написването на сценария. В българския дублаж Радост е озвучена от певицата Мария Илиева.

Двете части на "Отвътре навън" целят по семпъл, цветен и достъпен начин да покажат на детската аудитория как си съжителстват основни човешки емоции като радостта, тъгата, гневът и страхът. В продължението действието вече се развива по време на пубертета и сюжетът се усложнява от появата на нови емоции - тревожност, отегчение, срам, завист.

Новият филм е подходящ и за по-възрастна аудитория - както за тийнейджъри, така и за техните родители. "[Като родител] просто искаш да се промъкнеш в ума на детето си. Винаги си мислиш: какво се случва там?", казва Поулър пред Гардиън.

Поулър е феминистка и майка на две деца. Казва, че младите я вдъхновяват с любопитството към личността си и способността си да поставят под въпрос базови убеждения. Ако това е твърде трудно, "трябва да се запиташ защо реагирам толкова защитно?", казва актрисата.

"Капанът, в който всички попадаме, е да си мислим, че сме узрели. Не е като да навършиш определена възраст и да си кажеш: "Ето! Постигнах го. Знам кой съм!" [Този процес] никога не свършва", добавя още тя.

52-годишната Поулър е роденa в щата Масачузетс, САЩ в семейството на учители. Казва, че баща ѝ я е насърчавал да поема рискове и да не бъде конформист.

Поулър продуцира и участва в различни продукции, но е позната най-вече като комедийна актриса. Била е част от скеч комедийното шоу на Saturday Night Live (SNL).

Най-известната ѝ роля е в сериала "Паркове и отдих", където играе Лесли Ноуп, напориста и енергична служителка в отдел "Паркове" на измисления град Пауни.

Поулър е носителка на награди "Еми", "Златен глобус", наградата на Асоциацията на телевизионните критици и много други.

Вижте също "Месията на Дюн". Дени Вилньов, който разказва за далечното бъдеще