Две трети от тежко ранените след земетресението в Афганистан са жени и деца

Руини след земетресението от събота в Афганситан

Две трети от приетите в болница с тежки наранявания след след земетресенията в Афганистан са жени и деца. Това съобщи в понеделник ръководителят на службата за спешна помощ на Световната здравна организация (СЗО) в страната.

Същевременно продължава търсенето на хора под руините, а хуманитарни работници вече са достигнали някои от засегнатите райони.

В събота земетресението с магнитуд 6,3 на 35 км северозападно от град Херат разруши хиляди домове и уби хиляди хора.

Данните за броя на загиналите до този момент са противоречиви. Министерството на бедствията в Афганистан съобщи, че броят на загиналите и ранените е 4000. От тях се смята, че 2400 души са загинали, а над 2000 са ранени. По данни на ООН само в 11 села в района на Зиндах Джан в провинция Херат са загинали 1023 души, а 1663 са ранени.

Според СЗО броят на засегнатите е повече от 11 000 души.

Властите в Афганистан съобщиха, че ще бъде предоставена подробна информация за точния брой на загиналите и ранените след приключване на издирвателните и спасителните операции.

В засегнатите райони са прекъснати комуникационните мрежи, блокирани са и пътищата. Над 2000 къщи са били разрушени, съобщи афганистанската редакция на Радио Свободна Европа, като се позова на талибанското правителство.

В понеделник Уахид Амани, говорител на Световната продоволствена програма на ООН, каза, че досега спешна помощ е доставена на няколкостотин души в провинция Херат.

"Имаме готовност да доставим спешна хранителна помощ на около 20 000 души", каза Амани.

СЗО е изпратила екипи в най-засегнатите от труса райони на Херат. Служителите на организацията вече са на терен и помагат в усилията за спасяване и лечение на хората, които все още са под развалините.

В събота епицентърът на първото земетресение е бил на около 40 км северозападно от град Херат, където живеят около 700 000 души. То е последвано от поне три силни вторични труса.

Земетресението в Афганистан е поредното смъртоносно земетресение тази година. През февруари след трусове в Турция и Сирия загинаха около 50 000 души.

Вижте също "Можем да направим чудеса". Минко Банчев и кучето Берго, които спасиха животи в Турция