Япония започна изхвърлянето на пречистена вода от АЕЦ "Фукушима"

Японската атомна електроцентрала "Фукушима"

Япония започна да изпуска пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, съобщиха световните информационни агенции в четвъртък.

Изхвърлянето е ключова стъпка в извеждането от експлоатация на авариралата японска централа "Фукушима". Централата беше разрушена през март 2011 г. след силно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което причини мощно цунами и засегна три от реакторите.

Очаква се за около 17 дни да бъдат изпуснати водни обеми от около 7800 куб. метра, които съдържат тритий - радиоактивно вещество, което е опасно само в силно концентрирани дози.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува изявление, в което посочва, че нейният независим анализ е потвърдил, че концентрацията на тритий е далеч под допустимите стойности. Според МААЕ въздействието, което би имал тритият върху хората и околната среда, е „незначително“.

Вижте също Рибарят и аварията. Защо Япония ще изхвърля водата от Фукушима в Тихия океан

Японското решение за бъдещето на водните обеми от АЕЦ "Фукушима" обаче накара Китай да обяви незабавна пълна забрана за внос на всички морски продукти от Япония.

Китай е "силно загрижен за риска от радиоактивно замърсяване, идващо от японските хранителни и селскостопански продукти", се казва в изявление на китайското митническо бюро.

От службата не дадоха подробности за конкретните продукти, засегнати от забраната, но и не пожелаха коментар.

Япония на свой ред разкритикува Китай за разпространението на „научно необосновани твърдения“ и поиска Китай незабавно да отмени забраната за внос на морски хранителни продукти. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също така призова за "дискусия въз основа на науката".

През 2022 г. Япония е изнесла в Китай морски продукти на стойност около 600 милиона долара, което е и най-големият пазар за японски стоки, според правителствени данни.

През 2011 г. атомната електроцентрала "Фукушима дайичи" претърпя стопяване на ядрото в резултат на силното земетресение и цунами. Оттогава реакторите, макар и спрени, трябва да се охлаждат с вода, съхранявана в резервоари.

Според компанията оператор на централата и японското правителство пространството в тях е на изчерпване. Затова и радиоактивната вода от тях трябва да бъде изпусната, така че се освободи място за извеждането на централата от експлоатация и да се предотвратят случайни течове.