"Демонът на писъците" Стивън Тайлър и "Аеросмит", които казаха край на концертите

Стивън Тайлър пее на 62-те награди "Грами" в Калифорния, САЩ, 26 януари 2020 г.

Преди дни легендарната рок група "Аеросмит" каза, че се оттегля от концертна дейност, след като отмени и прощалното си турне. Причината е травма на гласните струни на легендарния фронтмен Стивън Тайлър. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Наричат го "Демонът на писъците". И всеки, който някога е чувал фронтмена на "Аеросмит" (Aerosmith) Стивън Тайлър да пее, знае точно защо му е даден този прякор.

С мощния си гласов диапазон и станалото емблематично крещене Тайлър прави Аеросмит една от емблематичките рок групи, която печели няколко награди "Грами" и оглавява класациите в Съединените щати. Но дори незапознатите с групата няма как да не са чували баладата I Don't Want To Miss A Thing, която беше използвана като саундтрак към филма "Армагедон" (1998), в който участваха Брус Уилис и дъщерята на вокала на Аеросмит Лив Тайлър.

Преди дни легендарната Аеросмит обяви, че се оттегля от концертна дейност, след като отмени и прощалното си турне "Peace Out".

В изявление на групата в социалните мрежи на феновете се съобщава, че е взето "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение" - да се оттегли от сценичните турнета. Причината за това е травмата на гласните струни, която фронтменът Стивън Тайлър получи миналата година. 76-годишният певец все още не може да се справи с последиците от проблема с ларинкса, заради който миналия октомври бандата отложи останалите дати до края на годината за прощалното си турне.

"Последна благодарност към вас - най-добрите фенове на планетата Земя. Пускайте нашата музика силно, сега и винаги. Мечтайте. Вие сбъднахте нашите мечти", се казва още в публикацията.

Музикантите от Аеросмит на промоцията на предстоящия си албум "Music from Another Dimension!" в Холивуд, Калифорния, 18 септември 2012 г. От ляво надясно: Том Хамилтън, Брад Уитфорд, Джо Пери, Стивън Тайлър и Джоуи Крамър.

Като фронтмен на Аеросмит Стивън Тайлър е продал над 150 милиона плочи по целия свят, има многобройни хитове в класациите, а от 2001 г. е приет в Залата на славата на рокендрола.

Стивън Тайлър се превръща в икона и заради екстравагантното си облекло и сценично поведение. Наследството му на един от най-великите рок фронтмени е неоспоримо.

Стивън Виктор Таларико, по-известен като Стивън Тайлър, е роден на 26 март 1948 г. в Йонкърс, Ню Йорк. Син на учител по музика, той започва да свири на барабани в ранна възраст, но скоро след това се фокусира върху пеенето.

След като се премества в Бостън в края на 60-те, Тайлър се запознава с музикантите, които сформират рок групата Аеросмит. По това време китаристът Джо Пери и басистът Том Хамилтън свирят в различни банди в Сунапи, Ню Хемпшир. Китаристът Рей Табано (който по-късно е заменен от Брад Уитфорд) и барабанистът Джоуи Крамър се присъединяват към останалите. Първоначално групата живее заедно в апартамент в Бостън, а първият си концерт изнася през 1970 г.

Комерсиалният успех

През 1972 г. Аеросмит подписва договор с "Колумбия рекърдс", а през следващата година излиза дебютният им самостоятелен албум. В него е включена песента Dream On, която скоро става малък хит.

В началото на съществуването на Аеросмит се правят много сравнения с Ролинг Стоунс заради сходното блус звучене и физическата прилика между Мик Джагър и Стивън Тайлър. Но с третия си албум - Toys in the Attic (1975 г.), групата се превръща във водеща и самостоятелна. Парчетата Sweet Emotion и Walk This Way веднага се превръщат в хитове.

Личните проблеми

Следващият им албум Rocks (1976 г.) също се радва на големи продажби въпреки липсата на пробивен сингъл, както и Draw the Line (1977 г.). Но в края на десетилетието групата се разпада. Пери и Уитфорд я напускат, а Тайлър се отдава сериозно на наркотиците. Той се опитва да спаси групата, като взема нови членове, но личните му проблеми се отразяват на творческите му способности и Аеросмит остава сянка на предишното си излъчване.

За онзи период Тайлър разказа през 2018 г. пред Харви Левин в телевизия Fox News.

"Лесно се пристрастявам, намерих наркотици, които обичах, и не спрях до момента, в който не нараних децата си, живота си, изтървах семейството си, нараних групата си", каза рок звездата. "Имаше момент, в който нямах група и не ми пукаше."

Рехабилитацията и новото начало

В средата на 80-те години Тайлър се съвзема, след като преминава през рехабилитационна програма. През 1987 г. Аеросмит се завръща в светлината на прожекторите с албума Permanent Vacation, който включва хитовете Dude (Looks Like a Lady) и Rag Doll. Съживената рок група постига по-големият си комерсиален успех само след две години - с албума Pump (1989 г.), който включва песни като Love in an Elevator и Janie's Got a Gun. С появата на MTV видеоклиповете на групата ѝ печелят и ново поколение фенове.

Аеросмит набира още популярност със следващия си албум Get a Grip от 1993 г., в който са синглите Livin' on the Edge, Cryin и Crazy, които я изстрелват до върха на американските класации. До края на 90-те години групата не успява да запази темпото си в класациите, но събира огромна публика на живо.

Здравословните проблеми

В началото на новия век се появяват и здравословни проблеми у Тайлър. През 2006 г. той претърпява операция на гърлото, която може да сложи край на певческата му кариера. Тогава Аеросмит отменя половината си турнета в САЩ. Операцията е успешна и Тайлър се възстановява, но същата година се лекува и от хепатит С - нелеко заболяване на черния дроб.

Стивън Тайлър по време на концерт във Вашингтон, 21 октомври 2001 г.

През 2008 г. той постъпва в клиника за рехабилитация, за да се възстанови от многобройните операции на краката, с които се възстановяват увреждания на стъпалата му. Година по-късно, по време на изпълнение, Тайлър пада от сцената в Южна Дакота, като чупи рамото си. Групата е принудена да отмени поредното си турне.

Тогава беше съобщено, че Тайлър няма да се завърне в Аеросмит и ще се занимава със солова кариера. Той обаче се завърна и през 2010 г. групата направи супер успешното турне Cocked, Locked, Ready to Rock Tour с концерти в повече от 18 държави, а през 2011 г. издаде албума с най-големите си хитове Tough Love. През 2012 г. го последва още един албум - Music from Another Dimension!

Мемоарите и American Idol

През 2011 г. излезе дългоочакваната автобиография на Тайлър Does The Noise In My Head Bother You? ("Притеснява ли те шумът в главата ми?"). Станала бестселър, книгата предоставя вътрешен поглед към многобройните му диви изпълнения, като някои критици я сравняват с мемоарната книга на Кийт Ричардс от Ролинг Стоунс "Животът".

По-рано същата година Тайлър подписа договор за участие като член на журито на популярното певческо риалити шоу American Idol. През 2012 г. той, заедно с Дженифър Лопес и Ранди Джаксън, подписва договор за още един сезон.

Вижте също Карлос Сантана, китарата и музиката като лъч светлина