Мария Токмакова, която иска младите лекари да остават в България

Проф. Мария Токмакова позира по време на церемонията по връчване на наградите "Лекар на годината - 2024" в Националния исторически музей в София, 18 октомври 2024 г.

Тя решава да се занимава с кардиология още когато е студентка по медицина. Днес е уважаван преподавател и ръководи отделение в пловдивската болница "Свети Георги". Мария Токмакова спечели наградата "Лекар на годината" и е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя завършва медицина в средата на 90-те години на миналия век. Още преди да се дипломира избира да развива своя професионален път като лекар в кардиологията.

Днес проф. Мария Токмакова е главен координатор на експертния съвет по специалност "Кардиология" към Министерството на здравеопазването и завежда отделение към Кардиологичната клиника на пловдивската болница "Свети Георги". От години преподава в Медицинския университет в града.

На професионалния празник на лекарите в деня на св. Иван Рилски Токмакова получи наградата "Лекар на годината" за 2024 г. от председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Николай Брънзалов.

Вижте също "Съвестта, най-ужасяващото нещо на света". Хан Канг, която не празнува Нобеловата си награда заради войните

След церемонията в Националния исторически музей в София Токмакова използва случая, за да отправи призив към младите си колеги - да не търсят реализация извън България въпреки трудностите.

"Да бъдеш млад и специализиращ лекар е може би един от най-трудните периоди в живота на един бъдещ специалист", каза тя, цитирана от БТА.

По думите ѝ "в рамките на четири-пет години, непосредствено след дипломирането, и когато фокусът трябва да бъде изцяло в работата и израстването, на младия лекар му се налага да работи на няколко места, за да може да посрещне финансовите си нужди".

"Аз ги моля да останат в България въпреки всичко и се надявам тези, от които зависи, да помислят как да направят по-привлекателен този период от израстването на един лекар", добави проф. Токмакова.

Тя е родена в Пловдив, където завършва гимназия, а след това и Медицинския университет през 1995 г. На следващата година става докторант към секция Кардиология, I-ва катедра по Вътрешни болести.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов връчва наградата "Лекар на годината - 2024" на проф. Мария Токмакова, началник на отделение към клиниката по кардиология в болница "Свети Георги" в Пловдив, 18 октомври 2024 г.

През 2000 г. Токмакова става асистент, а четири години по-късно - главен асистент в университета. Години по-късно казва, че е избрала кардиологията още в III курс.

"Имах шанс мой асистент да бъде д-р Недко Каблешков - изключителна личност и преподавател от висока класа. Неговите упражнения, по време на които ни учеше на принципите на вътрешната медицина, бяха като театрални представления и всъщност мисля, че "заразата" започна именно тогава", разказва Токмакова пред "24 часа".

От 2008 г. тя е началник отделение към Кардиологичната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. През 2011 г. завършва и магистратура по здравен мениджмънт в местния Медицински университет.

През годините Токмакова има редица специализации, включително в Унгария, Франция и САЩ.

През 2019 г. тя става главен координатор на експертния съвет по специалност "Кардиология" към Министерството на здравеопазването. Била е научен секретар и председател на Дружеството на Кардиолозите в България, а от 2024 г. е член на борда на Европейското Кардиологично Дружество.

Вижте също Елина Псику, която изследва докъде стига "институционалният контрол" над телата ни